вторник, 30 ноември 2010 г.

ДРУНВАЛО МЕЛХИСЕДЕК – човекът, който взриви човешкото въображение

Интервю:World Views” (30 май 2004 година)

Диана Купър: Имаме връзка с Друнвало Мелхиседек, световно известен лектор и автор на книги. Неговото име може да ви е познато от семинарите «Цвете на Живота» и неотдавна излязлата нова книга «Живей в сърцето: как да влезем в Свещеното Пространство на Сърцето». Друнвало, ти си пътешествал много по света и си видял много неща. Над какво работиш в момента ? И за какво би искал да ни разкажеш днес?

Друнвало Мелхиседек: Отначало бих искал да поговоря за физическия свят, в който ние живеем, за световната култура, която се формира понастоящем, и за това какво влияе на нейното формиране. А след това, към края, ще премина към вътрешните светове и пространства, към сърцето, благодарение на което можем да приведем света в хармония и да го излекуваме. Доколкото мога да преценя, светът ще бъде спасен не от технологията, от човешката същност, кои сме ние всъщност. Ето за това бих искал да поговорим днес.

Диана: Забележително, нека да поговорим за това.

Друнвало: Аз противопоставям физическия и духовния свят, тях често ги наричат външен и вътрешен свят. Външният свят – това е всичко, което виждаме около нас, физическият аспект. Това е не само Земята, звездите и планетите, но и другите измерения, паралелните светове. А вътрешният свят – това са нашите сънища, мисли, чувства, всички видения, които възникват вътре в нас – всичко, което е вътре в нас. Тези два свята са неразривно взаимосвързани, аз смятам така. И ако вървим в тази посока, както понастоящем, то ще се окажем в голяма опасност.

Човечеството съществува на Земята достатъчно отдавна. Нашата съвременна ДНК е най-много на две хиляди години. Ако се обърнем към еволюцията и погледнем в по-далечното минало, ще установим, че хората съществуват на Земята много милиони години. Разбира се, за мащаба на галактиката това е само един миг и ние сме съвсем млада раса на млада планета; от тази гледна точка ние сме тук отскоро.

Но за последните сто години в еволюционното развитие има рязък скок, всичко се променя много бързо, еволюцията върви по експонентата. Преди сто години хората са яздили коне и съществуващите сега идеи биха им изглеждали фантастика – никой даже не би повярвал, че това е възможно. Такива идеи са могли да съществуват във въображението, но никой не би повярвал, че в близко бъдеще човек ще кацне на Луната или ще полети до Марс, или ще държи в ръце такъв инструмент като клетъчния телефон, даващ възможност да разговаряш с друг човек на което и да е място на планетата. Всичко това е било съвършено невероятно. Въпреки това ние сме създали всичко това за кратко време.

Освен това светът е станал по-тесен: преди сто години културите са били разделени от планини, реки, океани, всяка култура е била защитена в определена степен. Сега вече няма такава защита и самите различни култури, религии, начини на живот се сблъскват един с друг, при това не винаги благополучно. Войната в Ирак и други събития са следствие от това, че ние живеем сега в тесен свят. И никой не знае какво да прави. Ние боготворим технологията, но, както вече казах, силно се съмнявам, че технологията ще ни помогне да намерим изход от създадената ситуация, която, освен това, продължава да се влошава. Аз самият съм учен и в този смисъл сам съм въвлечен в този проблем, но все пак не мисля, че изход може да бъде намерен по този начин. Решението е в много по-тънка сфера, дълбоко вътре в нас.

За да започнем да действаме, на нас ни е необходимо да притежаваме определена информация, която нашите правителства крият от нас. Става дума за състоянието на екологичните системи на планетата. Известно е, че околната среда е подложена на стресови въздействия и че в целия свят съществуват проблеми. Но в настоящия момент е започнала много дълбока екологична криза с такива мащаби, с каквито съвременните хора още не са се сблъсквали. Сега тази криза едва започва. На нас ни е необходимо да знаем какво става и да знаем как да поправим ситуацията и да възстановим равновесието.

За последните 12 години течението Ел-Ниньо се е изменяло 11 пъти. Това е извънредно важно за тези, на които е известно значението на това явление. Обичайно, ако течението Ел-Ниньо се измени макар и един път, това значи, че моделите на времето по целия свят претърпяват съществени изменения. Но при единадесет изменения за дванадесет години следва да се очакват огромни промени в моделите на времето в целия свят. За последните 6-9 години (такива са разпръснатите данни в различните източници) структурата на моделите на времето се е променила неузнаваемо. За последната година в Средния Запад на САЩ е имало по 400 торнадо на месец. Преди три или четири дни за един ден са били регистрирани 77 торнадо.

Или да вземем ураганите, които вилнеят в Южна Америка, в Бразилия. В Бразилия никога не е имало урагани, никой даже не е знаел, че те са възможни. Навсякъде има резки изменения във времето и ние не можем да ги обясним. Обикновените хора по цял свят недоумяват какво става.

Съвсем неотдавна се случи още едно събитие, което има огромно значение за най-близкото бъдеще на културата на цялата Земя. Именно затова просто е необходимо да знаем за него. В Атлантическия океан съществува Гълфстрийм – водно течение, което върви по повърхността на океана от южното полукълбо в северното. Там този поток се спуска надолу, в дълбините на океана и тече назад, носейки студената вода обратно към източника, където потокът отново се издига. По този начин между полукълбата непрекъснато циркулират потоци от топла и студена вода, като образуват рисунък, напомнящ математическия знак за безкрайност. Благодарение на Гълфстрийм Западна и Северна Европа, а също така и източната част на САЩ и Канада не замръзват. Той също така оказва много голямо влияние на моделите на времето в целия свят.

Тази година се случиха редица явления. Хората, които ги изследват, са много загрижени за значението на тези явления и за измененията, които те ще предизвикат. Дейвид Кинг, водещ британски учен, работещ на пряко подчинение на министър-председателя Тони Блеър, е стигнал до извода, че явленията, наблюдавани в Атлантическия океан, представляват по-голяма заплаха за националната сигурност на Великобритания, отколкото световният тероризъм – това са негови думи. Но не са му разрешавали да говори за това. Тогава той против волята на ръководството е публикувал тази информация в едно от водещите научни издания (по моему в «Science News»). Това е било през януари 2004 година. На него са му запушили устата. Той повече не може да разказва за това, иначе го заплашва затвор.

Но през следващия месец, през февруари 2004 година, друг човек, вече в САЩ – Ендрю Маршал от Пентагона, който е на 83 години и който непосредствено се занимава с проблемите на националната сигурност – също е поискал да разкаже за този проблем. Американската администрация рязко и категорично е отказала да се занимава с тази тема. Тогава Ендрю Маршал се е обърнал към списание «Fortune», което на 9 февруари 2004 година е публикувало отчет, подготвен за Пентагона . Съдържанието на този отчет е невероятно. В него става дума за това, че в течение на три-пет години Гълфстрийм отначало ще забави своето течение, а след това ще спре. Това е безпрецедентно явление. Какво означава то? Преди 1300 години течението на Гълфстрийм се е забавило – не е спряло, а просто се е забавило. В резултат на това се е получил така нареченият малък ледников период. Моделите на времето са били разрушени и това е довело след себе си опустошение в Северна Европа, а също и на територията на съвременните САЩ и Канада, т.е. действително по целия свят. Но тогава Гълфстрийм не е спрял. За последен път той е спрял преди 8200 години и именно тогава е последвал ледников период с продължителност около сто години. Това означава, че Северна Европа е била покрита с 800-метров слой от лед. А регионът от Ню Йорк до източното крайбрежие е бил такъв, какъвто днес е Сибир. Именно това, по мнение на Пентагона, ще стане сега, в течение на три-пет години. Така говорят експертите.

Освен това сега бе установено следното. (Това е много важно да се знае и ние много скоро ще публикуваме тази информация, предоставяна от редица учени. Надяваме се да направим това още следващия месец.) Преди няколко месеца Гълфстрийм е започнал не само да забавя своето течение, но също така да променя формата си и да се разпада. Това се случва сега. Не ни предстои в бъдещето, след три-пет години, а се случва направо сега, в сегашния момент. Именно с това се обяснява времето, чудовищните бури, които бушуват навсякъде.

Джейд Ваху: Т.е. именно с това се обясняват силните ветрове, духащи в последните няколко години над северозападните брегове на Европа: над Англия, Белгия и така нататък?

Друнвало: Съвършено вярно, всички тези наблюдавани сега невероятни явления се обясняват с това, че понастоящем това течение се забавя.

Джейд Ваху: Друнвало, чувал ли си за топенето на ледените шапки на Северния полюс? То следствие ли е или причина за забавянето на Гълфстрийм?

Друнвало: На базата на нашите изследвания ние смятахме, че това става под влияние на топенето на ледовете само на Южния полюс, тъй като водите от него преминават между Южна Америка и Африка и попадат непосредствено в конвекционното течение на Гълфстрийм, което влияе на температурния режим. По този начин те забавят Гълфстрийм, като го охлаждат. Но Пентагонът говори за следното. На първо място, в отчета е показано това, което дълго време никой не искаше да признае: на спътниковите снимки се вижда, че ледовете на Северния полюс се топят. В отчета има фогографии, направени през 1970 и 2003 година. Те свидетелстват за това, че масата на леда на Северния полюс е намаляла с 40 процента. Същото става на Южния полюс – това е просто невероятно.

Джейд Ваху: Днес сутринта в новините на канала «Earth Link» прочетох, че под ледената шапка в Антарктика учените са открили действащ вулкан, който изригва под шелфовите ледници лава и нагрята вода. Доколкото аз разбирам, това също съдейства за топенето на ледената шапка на Южния полюс. И цялата вода се излива в океана.

Друнвало: По моя информация там се намират три действащи вулкана. Шелфовият ледник Ларсена А се е откъснал преди 2,5 години. Когато се е откъснал този огромен къс лед с размерите примерно на Род-Айлънд (1300 кв. км), учените казваха, че това не е толкова страшно, защото той е просъществувал само 10 хиляди години. Но намиращият се зад него ледник Ларсена Б никога нямало да се откъсне, защото той е преживял много ледникови периоди. Може да се прочетат отчети, където се говори, че това не е толкова сериозно. Но миналата година се е откъснал ледник Ларсена Б, а това са 2850 кв. км (1280 квадратни мили) лед. Когато това е станало, учените не са могли да повярват. След това те, с присъщата им голяма мъдрост, са заявили , че ледът ще се разтопява половин година, но всъщност той се е разтопил за 35 дни. В резултат на това нивото на световния океан се е повишило с почти 2,5 см. По- нататък се намира шелфовият ледник Ронне — леден блок, който върви на няколко мили в дълбочина. Единственото, което е удържало шелфовия ледник Ронне – това е шелфът Ларсена Б. Никой не знае дали ще се откъсне ледникът Ронне или не (ние неотдавна проверявахме данните и чухме, че се е откъснал), но ако това стане, то нивото на океана ще се повиши с 5-6 метра (16-20 фута). Това ще бъде мощен сигнал за целия свят. Ако напълно се разтопи ледът на полюсите, нивото на световния океан ще се повиши с 60 и повече метра (200 и повече фута). Този процес вече се случва, това е факт, което доказва публикацията във списание «Fortune» от 9 февруари 2004 г. Но най-важното явление — това е спирането на Гълфстрийм. Именно то предизвиква многобройните торнадо и прочие проблеми. Пентагонът твърди, че числото на торнадо и ураганите постоянно ще се увеличава и ще расте тяхната скорост. И че средната скорост на вятъра в целия свят — това е феноменално! — ще нарасне на 24 км/ч (15 мили/ч). Това е просто невероятно.

Що се отнася до САЩ, изследователи смятат, че целият регион от Ню Йорк и по-нататък на север ще бъде както Сибир – почти непригоден за живот. А средната част на САЩ, по мнението на изследователите, почти напълно ще се превърне в пустиня. В западните планини всичко ще изгори, цяла Южна Калифорния ще бъде пустиня, до самата долина Св. Фернандо. И това ще се случи не в течение на продължително време, както считат мнозинството от хората, а много бързо.

Джейд Ваху: По такъв начин тук ще си съседстват две климатически крайности.

Друнвало: Да. И това става сега, процесът върви с пълен ход. Пентагонът се опитва да изясни как това ще се отрази на световните миграционни модели, защото ако живеете в Северна Европа, където дебелината на ледената покривка ще бъде около 800 метра, вие очевидно ще бъдете принудени да напуснете. Именно миграционните модели много безпокоят Пентагона. А също така войните, които ще възникнат в резултат на всичко това. Както твърдят специалистите от Пентагона, причина за войните ще бъде не нефтът и не енергията – войните ще се водят за храна и вода. Ето защо на света сега му е необходимо планиране.

Във всичко това има веществена, техническа страна. На мен ми се струва важно това, което са казали Дейвид Кинг и Ендрю Маршал: на нас ни е необходимо да знаем за това, за да имаме възможност да се подготвим. Но на мен ми се струва, че подготовката трябва да не е само физическа, материална, защото това няма да реши всички проблеми. Значителна част от подготовката трябва да е в духовната сфера. Ако на човечеството му предстои да стане единна глобална култура в единен свят, да живее в хармония, обичайки се един друг, то ние трябва коренно да се променим. За израелците няма никаква полза да продължават да убиват палестинците, а за палестинците – израелците. Това може да продължава вечно. Необходимо е в нас да се случи основополагаща промяна – в това кои сме ние и за какво живеем.

Изхождайки от всичко, което съм изучавал, от всички религии по целия свят, такава промяна може да се случи само в сърцето на човека. Вътре в сърцето има свещено пространство, чието съществуване се е пазело в тайна. В миналото за него практически нищо не е било написано. Това знание се е предавало само устно, от човек на човек или от група на група. Сега е дошло времето, когато учителите по целия свят започват да осъзнават, че сърцето на човека представлява ключът. Вътре в сърцето се намира тайно свещено пространство. Ако духът на човека напусне главата, излезе от епифизата, от мозъка и черепа и се премести в сърцето, то всичко се променя, променят се всички потенциални възможности. И тогава това, което се случва във външния свят, не е толкова сложно да бъде поправено. На нас просто ни е нужно да се съединим в сърцата си и да започнем да създаваме в своите мечти нов свят, където изходът от трудни обстоятелства вече е проявен или където проблемите намират решение в заобикалящия ни свят. Кой знае как ще стане това, всичко е в Божиите ръце. Ние не трябва да се притесняваме за това – ние трябва да живеем в сърцето си и тогава всичко ще се подреди хармонично. Разбира се, много неща ще продължават да се променят. Но решението е в тази област.

Различни култури по света, културите на аборигените, такива като мaори в Австралия, в Нова Зеландия, зулу в Африка, коги в Централна Америка, кахуна на Хаваите или американските индианци – помнят за това. В тях са се съхранили някакви фрагменти, но те помнят, че ако живеем в сърцето, ние сме едно, единно същество и сме способни да решаваме проблемите. Когато сме центрирани в ума, съществува само двойнственост, добро и зло, светлина и мрак и ние не можем да излезем от това, защото за всичко правим преценки, всичко преценяваме. Сърцето не преценява – то просто знае, то знае кой път е верният. Днес съм тук само затова, за да вдъхновя хората да потърсят този изход. Основавайки се не само на това, което искам да кажа, но и на това, което искат да кажат много хора по света, и особено аборигените, защото на аборигените се е удавало да запазят своя свят в продължение на милиони години и те са правили това, съсредоточавайки своето съществуване в сърцето. А сега всичко се руши. Не е възможно да се намери изход с помощта на ума. На нас никога няма да ни се удаде да направим това с помощта на ума.

Институтът по математика на сърцето и Станфордският университет провеждат задълбочени изследвания на сърцето. Учените казват, че когато човек влиза в сърцето, за да усети любов, той не може да попадне в особеното пространство вътре в сърцето, защото съществуват два вида любов. Съществуват две сърдечни чакри: едната се намира точно над гръдната кост, а другата на – 7,23 см над...

Издателство "Аратрон"/2006 г.

Друнвало Мелхизедек

"Древната тайна на цветето на живота", том1,2

Няма коментари:

Публикуване на коментар