понеделник, 19 юли 2010 г.

900 МИСЛИ НА УЧИТЕЛЯ част 5

МОЛИТВИ И ФОРМУЛИ

* Молитвата повишава вибрациите на човешката аура, а така човек става неуязвим за по-нисшите околни влияния. Молитвата е общение с Бога, дишане на душата и израз на велика хармония и само тя е в сила да отмахне онази грубост, която съществува в света.

* Господи, огради ме и запази ме от всяка нечиста сила, като пратиш дух лъчезарен и верен да ми посочи истината, за което жадува душата ми!

* Господи, каквото и да ми се случи, превърни го в добро.

* Молитвата е за улеснение, за да не загубите живота, който имате. Молитвата е, за да не загубите чувството, което имате в сърцето, мисълта, която имате в ума. Молитвата е подкрепа.

* Във вашия мозък може да се насъбере такава нисша енергия, която да убие някого. Днес събирате, утре събирате такава енергия и един ден се ражда у вас престъпно желание. Затова ви казвам всеки момент да сте във връзка с Бога, защото навред има такива тъмни същества, които само дебнат кому и какво лошо да сторят. Молитвата е огражане.

* Когато си подложен на лишения, изпитания, обърни се към Бога с думите: “Господи, Ти, който имаш грижи и за най-малките душици, Ти, който показваш към тях Своята благост, покажи и на мене като малка мушица Своята благост и ми помогни в този труден момент!”

* Това е истинската молитва: при всички противоречия, които срещнеш в живота си, да кажеш: “Господи, да бъде Твоята воля! Господи, дай ми повече светлина, за да разбирам Твоята воля и да мога да върша това, което Ти искаш от мене!”

* Така се молете, че никой да не знае и да не вижда, че се молите. Когато при молитвата чувствате връзка с Великото Начало, всяка мисъл у вас ще бъде ясна и всяко чувство - силно и мощно.

* Господи на силите, огради ме с Твоята диамантена стена, засилена с огнения обръч на любовта, за да се отплеснат лукавите мисли, магиите, клеветите и нападенията на видимите и невидимите врагове!

* При ставане сутрин от леглото, с вдигнати нагоре ръце кажи: “Господи, моля Те, влей в мене живи, космически сили, които да проникнат във всяка клетка на моето тяло, да внесат сили, живот и здраве в него, да укрепят духа ми, за да изпълня задачата, за която съм дошъл на Земята!”

* В нищо не бързай, но тихо и с упование искай от Господа помощ.

* Не ще можете да се свържете с Природата, ако нямате в себе си онзи непреривен молитвен дух. Молитвата представлява светлина и топлина, необходими за свързване на човешката душа с Бога, с разумната Природа.

* Природата обича да говориш конкретно, ясно и точно. Щом така поискаш нещо, тя е готова да ти го даде. Всяка душа може да получи това, което желае, но трябва да знае как да го иска.

* Колективната молитва е силна, и затова, когато всички се молят едновременно в едно направление и са искрени и сърдечни, молитвата има резултат. Има ли хармония, молитвата има сила.

* Формула: Всичко, което е добро, мога да приема. Всичко, което е добро, мога да приложа. Когато искам да направя някакво добро, няма сила, която може да ми противодейства. Всичко мога чрез живия Господ на Любовта, Който всичко е създал на света.

* Помогни ми, Господи, да избегна лошите постъпки и да изпълня добрите, които съм пропуснал вчера!

* Бог на Всичката Пълнота да ни изпълни с благия Си дух, да изпълним волята Му. Всеблаги Господи на Всичката Пълнота, в името на Твоята любов, озари ни със светия Си дух и изпълни сърцата ни с Твоя мир!

* Всеки стих или притча, изречени от Христос, са една формула, задача, вложена от памтивека вътре у нас.

* Смиреният казва: “Господи, не моята воля да стане, а Твоята!”

МУЗИКА, ПЕЕНЕ

* Не може да имате правилно разбиране за живота без музика.

* Всичките звезди са ноти на Божествената хармония. Когато вятърът духа, когато реките текат, когато цветята цъфтят и растенията растат, се чува музика - това са все музикални тонове.

* Музиката е Божие благо. Музиката е Божествен път. Когато светът се създаваше, ангелите пееха. И сега нов свят се създава, ангелите пеят. И ние трябва да вземем участие.

* За да бъде красив, човек трябва да бъде музикален, във всичките мускули музикално да тече Божествената енергия. Когато станем проводници на идеите на светиите, на висшите йерархии, на Божествените гении, на музикалните гении, на всичко, което Бог е създал, веднага ще се хармонизира тялото ни.

* Като гледате нотите и пеете по тях, мислите, че това е пеене. В истинското пеене не са важни нотите.

* Музиката е най-добрият проводник на Божествените сили. Да пеете, значи да се измивате, да привличате Божествените благословения.

Всеки човек, който добре мисли, добре чувства и добре постъпва, има музика. Той е музикален.

Пеенето, при което пее всяка клетка, всяка фибра, е мощно течение, което чисти целия организъм. Природата пее, птиците пеят, изворите пеят. Уханието на цветята е пеене.

НЕВИДИМИЯТ СВЯТ

* Умрелите са толкова живи, колкото и живите, които виждате.

* Невидимият свят е затворен за нашия ум, за нашите схващания. Но за един ум, който е организиран по-добре, нищо не е скрито. На Земята има същества, чиито тела са по-ефирни, по-светещи от другите.

* Серафими - братя на Любовта - нервна система.

Херувими - братя на Хармонията - бели дробове.

Престоли - братя на волята - сърцето.

Гоподства - братя на Радостта и Благородството - стомаха.

Сили - братя на Движението, Доброто, Растенето - жлъчка.

Власти - братя на Формите и Изкуствата - черен дроб.

Началства - братя на Времето, Състоянията и Такта - далак.

Архангели - братя на Огъня и Топлината - бъбреци, ръководят народите.

Ангели - приготовляват и носят Живота - възвишените мисли, растителността.

Последния чин ще заемат напредналите човешки същества.

* Има неща, които са невъзможни за нас, а са възможни за други същества, които стоят една степен по-високо от нас. Пак са човешки същества, но не ги виждаме, а и те са материални. Ако някому се схване гръбнакът или кръстът, някое от тези същества го е натиснало. Уроките са такива натискания от тези същества.

* Цялото пространство, в което ние живеем и се движим, е пълно със същества от разни категории и култури, а ние плюем и се секнем, и ругаем, без да мислим каква вреда причиняваме на тези същества, които ни заобикалят и засега са невидими за нас.

* Всички възвишени същества са много красиви. И според степента на тяхната красота е и тяхната разумност. Най-разумните са най-красиви.

* Всичко в света е видимо за този, който го вижда. За едно светло същество потребен ли е телескоп, за да вижда какво става на Слънцето?

* Човешкият мозък има една зрителна тръба и с нея може да се наблюдават всички звезди и съществата, които живеят там.

* Този и Онзи свят са едно и също нещо. Различието е само в съзнанието на човека. Който има пробудено съзнание, той живее едновременно в двата свята. Когато съзнанието минава от едно състояние в друго, това наричат смърт.

* Гномите са духове, които образуват твърдата материя и разполагат с много лаборатории. Златото и всичките скъпоценни камъни са тяхно изделие. Ондините или речните нимфи са духове на водата. Саламандрите са духове на огъня. Силфите са духове на въздуха. Праната, която поглъщаме непрестанно, те ни я дават за освежаване и подкрепяне.

НОВОТО УЧЕНИЕ

* Препятствията, мъчнотиите, които имате, това са камъните, от които ще образувате стъпала, за да се повдигнете. Ако светиите не бяха имали страдания, никога не биха достигнали до тази Божествена пълнота, която имат.

* Приятел е само онзи, който е готов да се жертва за вашето повдигане. Новото учение изисква доброволна жертва, а не жертва чрез изнудване или чрез насилие. Доброволната жертва, жертвата по любов, това е новото.

* На това напрежение, на тия отрицателни мисли, които се носят из атмосферата, вие трябва да дадете отпор, а не да се оставяте негативната обстановка да ви въздейства.

* Не може да дишате добре и правилно, ако мисълта ви не е активна и чиста. Чистата мисъл привлича чистия въздух.

* Всеки един момент сме изложени на опасности. Със силна концентрация на мисълта и молитва може да се спасим от злощастието.

* Ще се изменим, ако искаме да се изменим. Ако не искаме, никоя сила не е в състояние да ни измени. То не е механичен, а абсолютно свободен процес.

* Новите условия изискват нови съзнания. Атмосферата на Земята коренно ще се измени, ще стане по-рядка, ще се намали количеството на кислорода, както и атмосферното налягане.

Когато настъпва нова епоха, тя всякога се предшества от много неблагоприятни условия.

* Учен човек е този, който познава Бога от опит, който е готов да направи за Бога всичко, който знае всеки един момент какво може да му се случи.

* Ако дойде злото и ти каже: “Живей както си знаеш, яж и пий, за нищо не мисли”, ти му кажи: “Не, аз трябва да имам сърце чисто като кристал, ум светъл като Слънцето, душа необятна като Вселената и дух мощен като Бога и едно с Бога.”

* Смирен човек е онзи, който може да пожертва всички свои блага за Бога и цялото човечество.

* Като изучавате светлината на червените лъчи една година тъй, както трябва, ще видите колко мощно и целебно е тяхното действие. Ще почувствате живата, безсмъртна природа на тези лъчи. Ако можете да видите този хубав, ярък червен цвят, никога няма да го забравите. Бог е оставил една велика тайна в тия червени колебания, в тия трептения. Една есенция е затворена от хиляди години в този цвят и Бог очаква децата да бъдат досетливи и умни, че всеки да си вземе толкова благо от него, колкото му е необходимо. Ние отминаваме тази светлина и постоянно викаме за помощ, и умираме при голямото изобилие, което Бог праща. И така ще умираме още дълго време. Ще ходим горе да се учим, пак ще се връщаме, докато в нас остане истинското познание за благата, които ни заобикалят.

* Ако всички живеехме за Господа и Божията любов, бедни хора нямаше да има.

* Смирението е Божията благодат, която пази душата от разтление. То е вътрешна защита против всички тайни грехове, които може по всяко време да се проявят и пораснат в почвата на сърцето. Смирението държи под своята власт всичките лоши зародиши и семена и дава място на сърдечните добродетели да растат и виреят в душата, докато пуснат корени в живота на духа ни. Всеки, който носи смирението като добродетел в душата си, носи в същото време и отпечатъка на Божията святост и правда.

* Духовен е онзи, чието съзнание е винаги будно и готово да изпълни волята Божия.

* Всяка култура, която не изпълнява Божията воля, се заличава. Всяка държава, която не се подчинява на Божиите закони, се унищожава, а когато им се подчинява, се благославя. Така е било, и така ще бъде.

* Под “кротък” човек се разбира бял, светъл човек, който привлича светлината в себе си и я отразява навън. Кроткият е светещ човек, затова е определено той да наследи Земята. Кроткият човек има високо съзнание, затова може да привлича светлината. Тя се привлича от тела или съзнания, които са организирани. Светлината на съзнанието прави човека жив. Без нея той е мъртъв. Бог се проявява чрез кроткия.

* Човек, на когото духът говори, не мисли за себе си, той заема всякога последно място.

* Жизненият еликсир идва отдалече, минава през Слънцето и слиза на Земята на всеки две хиляди години и носи нов живот, нова култура, нова епоха.

* Красиво качество е точността. Точността е съграждане, хармония, такт, музика.

* Всички сме едно. Да правим зло на другите, значи да правим зло на себе си.

* Ненаситните желания - това е робството на човека.

* Който обича, е силен. Който знае, е силен. Който е свободен, е силен. Отвътре да бъдете свободни, а отвън ограничени.

* В бъдеще вие ще обичате майка си, баща си, близките си, приятелите си за това, което вие можете да направите за тях, а не за това, което те правят за вас.

* Човек е точен по отношение на тези, които обича. Честният е точен спрямо всички.

* На всеки човек може да се предостави случай да направи услуга на своя неприятел и да му стане приятел. Използвайте този случай.

* Човек чрез тялото си има отношение към Космоса. Всяка дисхармония, причинена някога в тялото му, внася дисхармония и в Космоса. Има центрове в човешкия организъм, които не трябва да се докосват.

* Виждаш на пътя си червей. Ти можеш да го стъпчеш, никой няма да те съди - няма закон в защита на червея. Обаче добрият човек, човекът на любовта, ще се отбие настрани, да не го стъпче.

* Какво ще стане, ако има нов строй, а запазим характерите си, недъзите си, слабостите си? Какво печелим, ако разрушим старата къща, а не можем да съградим нова? Природата не позволява това - тя едновременно руши и съгражда.

* Онова, което вашият ум може да направи, онова, което вашето сърце може да направи, не очаквайте хората да ви го направят. Отвън помощ не чакайте.

ПРИРОДАТА, ЕЛЕМЕНТИ, МИНЕРАЛИ, РАСТЕНИЯ, ЖИВОТНИ

* Под “природа” аз разбирам едно общество на разумни, възвишени същества, които са завършили своето развитие. Те съставляват един вечен свят и оттам водят началото си всички светове. Под тяхната директива учените хора на земята работят от хиляди години във всички направления.

* Един закон има в Природата - закон на единството, една мярка - единицата, една причина - Първопричината на нещата. В закона за единството е и законът за множеството. В единицата мярка се включват всички останали мерки. В Първичната причина се крият всички причини.

* Невъзможно е човек да наложи своите възгледи на Природата. Не е било и няма да бъде човек да може да я подчини. Да се мисли, че може да се победи Природата - това е слабост на материалистите.

* Когато говоря за свойствата на златото, имам предвид първичното злато, излязло с първия лъч на светлината от истинското Слънце, минало през тъмното, след това през нашето и с него заедно дошло на Земята. То съдържа ценни свойства, които носи от слънцата, през които е минало. Това злато е носител на живота. Ако някой се е домогнал до златото, когато минава през тъмното Слънце, той е в състояние да убие човека. Когато някой иска да живее добър, свят живот, това показва, че той се е домогнал до злато, което е минало през четирите трансформации. Този човек разбира свойствата на златото и ги използва за своите велики стремежи и постижения. Когато придобива такова злато, човек трябва да разбере доброто, което се крие в него, да го възприеме и внесе в организма си.

* Скъпоценните камъни имат астрален блясък и са в състояние да противодействат на лошите влияния на планетите.

* Скъпоценните камъни са децата на възвишените същества, те имат магическа сила.

* В един скъпоценен камък е скрит един дух, който се учи. В едно растение, в едно животно, в един човек е затворен по един ангел, по един дух.

* Има дървета, които, ако ги обичате и отидете при тях с любов, ще ви дадат изобилно своята енергия, ще подобрят вашето здраве и умственото ви развитие, дори ще помогнат за религиозния ви живот. Има дървета, които са по-религиозни от хората. Какво ще кажете за дървото за познаване на доброто и злото? Нали и до днес хората се учат от него да ги различават.

* Не желаеш ли доброто на растенията отвън, ти спъваш растенията, които са в тебе. В човека има цели гори, които съответстват на външните, има извори, езера, морета, които съответстват на външните.

* Във всеки узрял плод е събрана енергия по законите на четвъртото измерение.

* Растенията знаят да сгъстяват светлината и да образуват най-хубавите плодове. Те имат хиляди очи, всеки лист си има око. Като седиш под някое дърво, мислиш, че то не те вижда. Но то те вижда по-добре, отколкото ти него. Някои растения знаят точно какво представляваш. Други са толкова чувствителни, че ако някой лош човек се доближи до тях, изсъхват. Преместват се на друго място да живеят.

* Приятната миризма на цветята е любовта, която те изпращат на всички.

* Животните са нашите по-малки братя. Волът е един по-малък наш брат в еволюцията си, но не е паднала човешка душа. Дегенерацията от човек на вол е недопустима. Дегенериралите не живеят между хората. Маймуните са изостанали в развитието си хора.

* Природата регистрира всички събития, които са ставали от памтивека досега. И сега прави същото, остава само вие да откриете тези отпечатъци, за да не се лъжете в разни теории и хипотези. В Природата няма нищо скрито-покрито, всичко е отбелязано в нейните хроники.

* Обичай всяко дърво, всяко цвете и всяко животно като себе си.

* Ако в кръвта няма достатъчно злато, човек не може да прояви характера си. Ако в кръвта няма достатъчно сребро, човек не може да прояви своята чистота. Всеки елемент се представя с известно качество. Не е достатъчно само да мислите за тези елементи, но трябва и да ги разбирате.

* Природата е умна - няма да ви остави никога да не изпълните един свой проект. Тя може като майка да отстъпи някъде, вие може да мислите, че сте я надхитрили, но тя ще ви застави с лихвите да платите четирикратно.

* В студената вода има известни примеси и енергии, които са опасни. Тази вода може да бъде под влиянието на нощта, под влиянието на звездите, на облаците. Ако не я сгорещите на слънце или ако не я турите на огъня да заври, може да ви навреди, като я пиете.

* Когато дойде денят, противоречията на нощта изчезват.

* Природата не търпи да влагаш капитала където и да е. Всичко, с което разполагаш, трябва да е в оборот. Такъв е законът на Природата.

* Природата е намислила да създаде от вас нещо много хубаво - не й противодействайте. И когато се радвате, и когато страдате, и като падате, и като ставате, и като се раждате, и като умирате - каквото и да става с вас, имайте пълна вяра, че това, което тя прави, е за ваше добро.

РАБОТАТА

* Преди да започнете една работа, кажете си: “Господ и аз ще направим това.” И ще успеете.

* Това, което има начало, няма край. И това, което има край, няма начало.

* Колкото и да ви се вижда една работа невъзможна, кажете: “Това за Господа мога да го направя.” Също: “Тази работа мога да я направя, тя ще върви, защото е Божествена.”

* Единственото нещо, което повдига човека, е работата. За да се проявите в каквото и да е направление, трябва да работите. Работата е свещено нещо. Работа, вършена с любов, е щастие.

* Всяко нещо, което може да се направи, може и да се поправи.

* Човешките плодове гният, божествените - не. Щом кажете, че едно дърво е ваше, нападат го гъсеници или изсъхва, или плодовете му се развалят. Вие не сте го създали, не му пращате светлина, нито топлина, а казвате, че е ваше. Щом една майка казва: “Това дете е мое!”, свършено е, то се разваля. Кои неща са ваши? Онова, което през целия живот сте опитвали, че няма никаква погрешка, то е ваше. Доброто, красивото, което е приложено, което е опитвано непрестанно, то е ваше.

* Работата не е нещо физическо, тя е нещо вътрешно. Само човешкият дух работи.

РАЖДАНЕ, ВЪПЛЪТЯВАНЕ НА ДУШИТЕ, ПРЕРАЖДАНЕ

* Душите от невидимия свят слизат групово на Земята и се разпределят по цялото земно кълбо. Тези души са свързани помежду си така, че успехът на едни зависи от успеха на другите и загубите на едните зависят от загубите на другите. Когато някой се оплаква, че работите му не вървят добре, това се дължи на факта, че на всички души, с които той е свързан, също не им върви. И ако на едного тръгне работата добре, на всички останали тръгва. Колкото по-напреднал е един дух, толкова по-голяма е групата, която го съпровожда.

* Възкресението е състояние - минаване на душата в онова същинско състояние, в което е съществувала, преди да е била въплътена в материята. Веднъж въплътена, тя се опорочава, затова всички хора без изключение са нечисти. Затова човек трябва да прави неимоверни усилия, за да може със силата на духа да очисти сърцето, ума и тялото. Причината за нечистотата е самата материя.

* Човек идва на Земята, за да изправи погрешките си, а не за удоволствие.

* Родителите са само условие за раждането на детето, а то всъщност се ражда от друго място.

* Прераждане - това е, като не сте си довършили една работа, да дойдете пак да си я довършите. Един ден, когато вече няма какво да правят, хората няма да се прераждат.

РАЗВИТИЕТО, ЕВОЛЮЦИЯТА

* Без жертва и без Идея не може да има напредък.

* Магнетизмът е сила, която съдейства за развитието на Вселената и на всички живи същества. Движението на Луната около Земята, на Земята около Слънцето, на Слънцето около други слънца - всичко това се дължи на магнетизма. Той поддържа хармонията в живота, в цялата Вселена, и ако изчезне, животът не може да се проявява. Човек изгуби ли магнетизма си, става кисел, недоволен, всичко му се вижда грозно и черно. Той и на топло да седи, все ще му е студено. Магнетизмът дава привлекателността и топлотата на човека.

* В своята еволюция човек се движи от физическия към духовния и от духовния към Божествения свят.

Божественото носи условия за растене. В него няма почивка, няма и неутрална зона. Влезете ли в Божествения свят, вие непременно трябва да вземете известна посока… В който и свят да попадне, човек винаги трябва да работи върху себе си.

Има един вътрешен закон в живата природа, според който, щом човек научи нещо, трябва да помага и на другите. В това седи служенето на Бога.

Време е вече човечеството да мине от фазата на внушението във фазата на вдъхновението… Никой не може да въздейства на вдъхновението - то е постоянно и винаги расте… Дойдете ли до закона на вдъхновението, там започва истинският живот, чрез който може да се създаде вашият характер. Почне ли човек да работи със закона на вдъхновението, той навлиза в една нова област - в областта на хармонията.

Божественото съзнание е всякога тихо и спокойно. Докосне ли се човек до Божественото съзнание, веднага и неговото съзнание се пречиства, недоволството му се премахва и животът му се осмисля.

* Когато искате да прогресирате, свържете се с разумните същества. Всеки един клон, било от науката, било от изкуствата, си има свои разумни същества, които го поддържат. Здравето се поддържа от разумни същества. Силата и доброто на човека се поддържат пак от разумни същества.

* Има атоми, които са организирани. Има атоми, които са минали през Духовното и Божественото тяло. Има еволюция в атомите, има еволюция на самата материя. Всичко еволюира в нас и извън нас.

* Обикновено на всяка система от висши същества отговаря система от нисши, които си влияят взаимно. При това взаимодействие между системите Космосът расте и се развива. В центъра на всички системи седи Божественото Съзнание, Божественият Дух, който регулира всички неща в човека.

* Доброто и истината са двете релси, по които върви човешкият живот. Истината - това е пътят към Бога. Доброто - това е пътят към Бога. Те за вложени в човешката душа.

Ние сме в последния ден, когато можем да изпълним волята Божия.

СВЕТЛИНАТА

* Светлината се проявява на Земята, но тя не идва от Земята. Светлината, която виждате, е отражение на Слънцето. Слънчевата светлина пък е отражение на друго Слънце. Между нашето Слънце и истинското Слънце има едно тъмно Слънце, което поглъща всичката светлина. Докато дойде на Земята, светлината претърпява няколко превръщания: светлината на истинското Слънце се поглъща от тъмното; светлината на тъмното Слънце се поглъща от нашето и то я предава на Земята.

* Външната светлина, която виждаме, е резултат от мисълта на възвишените същества, които са над нас - тя излиза от очите на тези същества.

* Тъмнината е произлязла от света на тъмните същества, а светлината - от света на светлите същества. Цялото човечество е под неизбежното влияние и на едните, и на другите. Светлите същества са завършили своята еволюция и сега поддържат света, слизат на Земята от високите светове, за да ни помагат. Правят големи жертви, понеже разбират Божиите закони. Тъмните сили искат да заробят човека, да го върнат назад в развитието му, понеже иначе не могат да се въплътят, а те искат чрез въплътяване в хората да подобрят своето положение.

* Всяка светла мисъл е едно възвишено същество, един ангел, който временно обитава в човека. Засега учените изучават светлината в нейните най-прости проявления. Те не подозират, че тя носи известни мисли със себе си.

* Обидил те някой - трябва да можеш да се овладееш, да можеш да разтопиш обидата и да ти стане приятно, като че ли тя не се отнася до тебе. Ако ти се движиш с бързината на светлината, кой ще те обиди? А светлината не минава ли през най-нечистите места? Навсякъде прониква тя, но не се опетнява.

* Светлината се привлича от тела и съзнания, които са високо организирани. Кротките хора носят светлина, с която Земята се обработва. Кротките привличат Божествената светлина и я отразяват навън. Те са светещи. Не са малодушни, както се мисли обикновено, а са разумни.

* Хората имат светлина отвън, но не и отвътре. Един от старите библейски пророци казва, че те посред бял ден се препъват, значи нямат вътрешна светлина. Когато човек посред бял ден се препъва, той или няма светлина в своя ум (виделина), или му липсват органи, чрез които да възприема светлината, или е сляп, или някъде умът му се е отвлякъл.

* В Природата има смъртни и безсмъртни трептения на светлината. Има смъртни и безсмъртни трептения на топлината. Ако човек може да постави тялото си, както и мозъка си под действието на безсмъртната слънчева светлина и топлина, той ще бъде във връзка със съществата от висшите светове, ще приема и новини от Слънцето.

* Физическата светлина се пречупва, но има една астрална светлина, която не се пречупва на физическото поле. Където пада тази светлина, предметите стават невидими. Ако облеете човека с нея, той става невидим.

* Великите истини на живота мъчно се пренасят на Земята, защото са нужни специални среди и специални методи, за да се предадат на достъпен език на хората. Един ден ще бъдат достъпни за тях. Това ще стане, когато хората научат законите на Светлината и влиянието й върху човешкия организъм, както и влиянието на различните цветове.

* Светлината движи кръвта. Нашето кръвообращение има ритъм, който се дължи на космическата, на електрическата енергия. Електричеството е една форма на светлината. Светлината е импулс на Първичната причина в света. Тя изпълва цялото пространство.

* Светлината съдържа в себе си не 7, а 12 цвята, 12 извора, 12 вида материя, необходима за създаване на човешките добродетели.

Земята е обвита с 12 обръча или сфери, които представляват особен род трансформатори на слънчевата енергия.

* Всичко е в светлината. Ако ти можеш да сгъстиш светлината, ще имаш храна. Ще дойде ден, когато хората ще се хранят със светлина.

* Ако нямате отношение към животворните лечебни лъчи на Слънцето, няма да имате органическа сила. Няма да можете да растете, защото нямате връзка със зелените лъчи на светлината. Не можете да мислите, защото нямате връзка с жълтите лъчи на Слънцето, които дават подтик на мисълта. Нямате смелост, доблест, защото нямате връзка с виолетовите лъчи на Слънцето. Ако се свържете с тези лъчи, ще придобиете тези качества. Но трябва да вземете от Земята съответната материя. Защото слънчевите лъчи изискват проводници.

* Цветните лъчи на светлината са разумни същества, живи души. Червеният цвят е разумно същество, синият, зеленият и другите цветове - също.

Всеки лъч на светлината е музика. Когато изгрява слънцето, из пространството се носи неземна музика.

СЛОВОТО

* Словото Божие трябва да проникне в душите на хората и те да го възприемат и приложат. По този начин ще се убедят в неговата сила. Живият хляб е разбраното Слово.

* Със Словото си Бог изпълва небесата и милиардите слънца. Словото Божие е магическа сила и чрез него може да се извършват чудеса.

* Има нещо по-свещено от иконите и Библията. Това е Христос, който е говорил Словото.

* Библията не е обикновена, просто написана книга. Тя има една особено жива страна в себе си, която трябва да се разбере. Всяка хубава книга съдържа животворна сила.

* Хлябът е Словото Божие. Няма по-хубаво нещо за човека от това, да слуша Словото Божие. То е насъщният хляб за душата, от който тя се нуждае всеки ден. Когато душата се храни със Словото Божие, тя става мощна и велика.

* Словото работи във вас и в цялата природа и внася навсякъде живот и обнова. Щом сте във връзка с Цялото, щом мислите за Словото, ще се образуват хормоните, носители на творческата мощ на това Слово, и ще се подмладите.

* Словото Божие представлява плодовете на Дървото на живота. С тези плодове трябва да се хранят всички хора, за да придобият вечния живот.

СТРАДАНИЯ, ИЗПИТАНИЯ

* При големите страдания създай на ума си работа, която изцяло да те погълне.

* Всяко страдание е възможност за придобиване на нещо велико и благородно. Никой в света не се е повдигнал без изпитания.

* И болестта, и неволята са благословения за човека. Неволята е неволя, докато е неразбрана. Щом я разберете, тя вече не е неволя. Недоволството се дължи на чрезмерните желания на човека, които той не може да отглежда.

* Всичките мъчнотии човек може да преодолее, макар и да се поохлузи малко кожата му.

* Злото е екстракт, затова се употребява в минимална доза. Страданието също е екстракт. Ако знаете как да го употребявате, ще ви стане приятно.

* Не питайте защо ви е дошло едно страдание, а кажете: “Да бъде волята Божия!” Така ще придобиете нещо ценно.

* Страданието е освобождаване от нечистотиите и гнойта в нас. То е чистене.

* Във всяко болезнено състояние се крие един диамант от първо качество. Само ако можете да свалите опаковката, ще го намерите. Вие още не разбирате защо ви идват страданията, как се разкрива духовният свят и защо човек трябва да страда.

* Чрез страданието в човека проблясва едно откровение за любовта, за мира, за нежността, за чистотата.

* Страданията ще дойдат и изкушенията ще дойдат. Всичко ще приемеш с радост. Скръб и радост - все едно.

* Страданията и нещастията на хората се дължат на това, че нямат вътрешна светлина. Външната светлина, от която се ползват всички същества, предизвиква дразнене на сетивата. Светлината, за която Христос говори, носи само живот.

* Наказанието идва, за да се трансформират известни сили. Наказанието е за това - да учиш добре, да свириш добре, да пееш добре, да мислиш добре, да постъпваш добре.

* Често казвате, че сте радостни, след малко казвате, че сте потънали в скръб, че мразите хората, а не можете да си обясните защо… Тече мътна вода. Защо тече? Морето се е развълнувало. Морето само по себе си не се вълнува. Има нещо извън водата, което раздвижва морето. Да кажем, че се дължи на въздуха. Въздухът, и той сам по себе си не го прави. Има нещо, което и него вълнува. Като се вълнуват, те се опресняват… Така страданията опресняват и човека. Ако нямаше велико предназначение страданието, Бог не би го допуснал.

* Докато имаш слабост към парите, славата, гордостта, почестите, жените, към удоволствията на живота, към вещите, никога не можеш да бъдеш щастлив.

* Хората ще престанат да се препъват, ако умовете им са пълни със светлина и яснота.

* Злото е, за да ви предпази от голямото зло. Ако речете да отделите доброто от злото, вие ще се натъкнете на една болест, която е неизлечима. При сегашните условия, както са създадени хората, ако се изключат болестите от живота им, те ще се натъкнат на едно много по-голямо зло. Насъбралата се много излишна енергия се регулира чрез болестите.

* Не само нечистата пот, но и нечистите мисли и чувства запушват порите на тялото, а човек се чуди откъде е дошло неразположението.

* Страданието се дължи на това, че астралният двойник (една от обвивките на тялото) излиза повече навън, отколкото трябва, приема повече впечатления, отколкото трябва, и страда. Дотегнат ли ти страданията - събери двойника вътре в себе си!

* Когато страдаме външно, ние печелим вътрешно. Страданията са външно налягане, за да се роди вътрешната сила.

* Вие още не сте изпитали велики страдания. Още не са ви разпъвали на кръст. Който е страдал, той е як. Христос казва: “Скръбна е душата ми до смърт.” Какво е чувствал той в себе си? Опитайте се да влезете в такова състояние, да преживеете това, което Той е преживял. Силни са били неговите страдания! Да минеш през едно положение, без да си виновен, и да свършиш живота си като виновен, без да се оправдаваш. Това е характер. Това е посвещение.

* Страданието е процес на чистене на човешкото сърце. Сърцето на човека е духовното тяло, което наричат астрално тяло. Когато астралното тяло не е добре организирано, не се храни добре, тогава човек боледува. Всички тела взаимно си помагат.

* Често Провидението изпраща на човека голямо страдание, за да го избави от друго по-голямо нещастие.

* Страданията са Божественият огън, който ви чисти от нечистотиите.

СЪЗНАНИЕТО

* Важното за сегашната епоха е пробуждането на човешкото съзнание. Някога човек е живял в Бога - период, за който нищо не знаем. След това е излязъл от Него като дихание, пробудил се е и е започнал самостоятелно да живее и се развива. Ние знаем за съществуването на човека само от момента, когато той е излязъл от утробата на своята велика майка и е влязъл в света на промените, в пътя на ред противоречия, на които трябва да се радвате, защото те показват, че живеете в областта на Божественото. Противоречията са възможности за постижения.

* Виждането е функция на съзнанието. Човек, който има пробудено съзнание, вижда и в Америка какво става, няма защо да ходи на място да види.

* Знанието е процес на очистване на съзнанието. Съзнанието е процес, който гради умственото тяло. Чрез съзнанието идва храната на умственото тяло.

* Христос е имал пробудено съзнание и затова е могъл да учи направо от Невидимия свят, чрез непреривната си връзка с Първичната причина, с Вечното начало. Христос е една от великите страни на Космичната реалност.

* Ако народите бяха оставени сами да се управляват, те отдавна биха изчезнали от лицето на Земята. Има един разумен свят, който стои над човешкия, регулира цялата човешка дейност и поддържа системата на човешкия свят в равновесие.

* Вие сте дошли на Земята не като фактори, но като умове на едно Велико съзнание - да извършите работата си както трябва. Ще я свършите, ако бъдете в хармония с това Велико съзнание, тогава силите му ще потекат във вас. Изгубите ли вярата в него, ще изгубите смисъла на своя живот.

* Обикновено на всяка система от висши същества отговаря такава система от нисши, които си влияят взаимно. При това взаимодействие между системите Космосът расте и се развива. В центъра на всички системи седи Божественото съзнание, Божественият дух, който регулира всички неща, цялата Природа на човека.

* Днес всички протестирате против насилията, екзекуциите, неправдата, но това е, защото не е дошло времето на великите държавници, на хората с велики и широки умове, благородни и възвишени сърца, които да разрешават въпросите свободно, с велико съзнание. На съвременните държавници съзнанието е в тъмнина и мрак. Те не разбират, че насилието ражда насилие, че злото ражда зло, че смъртта ражда смърт.

* Било е време, когато хората, обществата, народите не са били свързани помежду си. Но сега всички чувстват, че са членове на едно Велико цяло, което наричаме Велика душа, Космично съзнание, което е важен фактор. Към това съзнание се стреми днес човечеството. То не е нито самосъзнанието, нито съзнанието, нито подсъзнанието на човека, а Великото Космично съзнание, което се стреми да направи всички хора приятели, братя.

* Апостол Павел казва на едно място, че се е пренесъл на Третото небе. Третото небе подразбира пробуждане на Космичното съзнание. Много светии, учени, велики хора са живели в това съзнание. Докато човек не влезе в него, радостта му ту ще се явява, ту ще изчезва. Задачата на Христос беше да научи хората да живеят правилно, да съдейства за пробуждане на Космичното съзнание.

* Колкото по-голяма е светлината на човешкото съзнание, толкова паметта на човека е по-силна. Колкото по-силна е паметта, толкова повече енергия изразходва той. Който иска да има силна памет, трябва да се стреми към увеличаване светлината на съзнанието си.

* Много светии и велики хора са живели в Космичното съзнание: Буда, Христос, Питагор, Сведенборг и други са познавали живота и условията на това Съзнание.

* Дух - това е разумното в човека. Душа - това е съзнанието на човека. Туй, което се координира с разумната мисъл, то е душата на човека.

* Човешкото тяло нито е устроено още, нито е организирано. Един ден то ще се устрои добре, тогава душата му ще се въплъти напълно в него и човекът ще стане безсмъртен. Човекът е създаден по образ и подобие Божие, но още не е направен изцяло така. Бог е всезнаещ, но не е човек. Знаете ли какво има на Слънцето, какво представлява въздухът, какво ще ви се случи днес, какво има в дълбочината на океана, какво има в центъра на Земята? Само онзи може да знае тези неща, чието Космично съзнание е пробудено. Той може да напуска тялото си, когато поиска, да обикаля цялата Земя, да влиза във вътрешността й, да отива на Слънцето и да се връща.

* Има истини, които са недостъпни за човешкото съзнание. Умът не е готов за тях.

* Светлите идеи не идват всякога. Има определени дни и часове в годината, когато Божествените идеи слизат от невидимия свят и посещават хората, но понеже тяхното съзнание не е всякога будно, много от тези идеи минават-заминават и остават неизползвани.

* Под “елементи” аз разбирам центровете, в които могат да се проявят силите. Значи съществува един по-широк свят от нашия. Нашият свят се дължи на нашето съзнание. Зад него има друго съзнание, което обгръща целия материален свят, който е негов резултат. И зад това съзнание има друго съзнание, което обхваща в един кръг този свят и действа в него. От това духовно съзнание произтичат много явления.

СЪРЦЕТО

* Сърцето е резервоар, в който се втичат и изтичат енергиите на Космическия човек. Обърнете внимание на линията на сърцето (на ръката) - колко е дълга, какво направление има и дали е колкото линията на ума. От посоката, дължината и направлението на тези две линии се определя характерът на човека, както и от съчетанието на планетите на нашата Слънчева система.

* Освободете сърцето си от горчивината, от завистта, крамолите, недоразуменията, защото времената са усилни. Пространството е пълно с Божии воини, които искат да въдворят ред и порядък. Ако доброволно хората не се прегърнат като братя, като синове на един Баща, насила ще бъдат заставени за това.

* В бъдеще енергията, която ще излиза от човешкото сърце, ще отоплява и осветява света. Божествената правда, която идва с настъпването на Шестата раса, ще стопли човешките сърца. Така ще има едно общо повдигане.

* Сърцето е свързано с Космоса, откъдето черпи жизнените си сили. Доколкото силите на сърцето се проявяват, дотолкова умът се развива нормално. Когато връзката между дейността на сърцето и Космическата енергия се прекрати, животът на човека се прекъсва.

* Било е време, когато на Земята е имало две слънца, щом едното залезе, другото изгрява. Тогава е имало непрекъснат ден. Голямото слънце в нас е сърцето, малкото слънце е умът. Денем сърцето събира Божествена енергия, умът я обработва. Умът е светлината на живота. Което сърцето е научило, то е научено. Което учим с ума, трябва винаги да го проверяваме със сърцето. Сегашните хора работят много с ума си, трябва да му се даде възможност да почива. Сърцето трябва да поправя работите на ума, да ги филтрира. “Сине мой, дай ми сърцето си!” Бог е направил сърцето на човека да поправи света.

* Сърцето е проявление на “ОМ” идентично с УМ. Сърцето носи половината от благословенията, които Бог дава.

* Сърцето е съвършено, независимо и свободно - има автономно управление. Понеже то е представител на Божественото начало в човека, няма защо да правите опит да владеете нечие сърце, нито пък да позволите някой да владее вашето.

* Днес е векът на електричеството, на техниката, а бъдещето ще бъде на сърцето. Енергията, която ще излиза от човешкото сърце, ще осветява и отоплява света.

* Всяка една клетка от организма си има сърце. И всичките сърчица са свързани с общото сърце на човека - те пулсират съобразно с него. Когато те не функционират в унисон с общия организъм, тялото се разкапва. Когато се свържете със сърцето на Природата, целият ви организъм ще е в нормално състояние.

ХРИСТОС

* Христос дойде да освободи човека от робството на смъртта. Но хората не го разбраха и създадоха религии и църкви в Негово име. Христос нямаше за цел да създава църкви, а искаше да научи хората как да градят, като дадат ход на безсмъртното в себе си.

* Един ден беседите на Христос ще се възпроизвеждат. В Природата нищо не се губи. Един ден не само ще се чуят проповедите му, но и ще се види всичко, което е ставало. Христос е говорил много, а съвсем малко е записано в Евангелията.

* Христос е Космическо същество. Христос е светлината, която работи в цялата Природа и е във връзка с тези, които ще образуват Шестата раса.

* Плодовете на старото са кисели и мисията на Христа беше да донесе нов зародиш, та соковете да се преобърнат в полза на човека. Когато се присади клончето, тогава то има онази потенциална сила да преобърне всичките си сокове в полза на човешкото повдигане.

* Христос е учител на бялата раса, за да се развие в нея свръхсъзнанието.

* Христос действа в глъбините на човешката душа. Той няма да се въплътява повече. От Христос се започва еволюцията на човечеството, но той не е човешка еволюция. Христос е Космическо същество, той е светлина, която работи в цялата Природа. Христос е във връзка с всички, които образуват и работят сега в Шестата раса.

ЧИСЛА, МАТЕМАТИКА

* За да не се страхува човек от числото 13, трябва да знае начина, по който може да се трансформират енергиите му. Когато невидимият свят иска да преобрази човека, поставя го под действието на числото 13.

* Три - това значи да съединим вярата, надеждата и любовта в едно. Девет - това значи да съединим физическия, духовния и Божествения свят в едно.

* Вие сте изучавали математика, но ако бяхте изучавали нейния вътрешен смисъл, щяхте да знаете свойствата и качествата на числата от едно до десет, щяхте да знаете техния произход, онази динамична сила, която съдържат в себе си. Външно числата са нещо като сенки, но от сенките им ще намерите истинските и реални числа. Например числото 1 представлява един скъпоценен камък, едно растение, една буболечица, една риба, една птица, един слон, един човек, един ангел, един Бог. Това са все динамични сили. С числото 1 можете съзнателно да работите. Не можете да извършите никаква работа, ако нямате сила, а всички сили се съдържат в него. Чрез единицата се твори, създава. Това е живо число, най-силно, най-разумно, то твори, но не устройва. За да се устрои този свят, за да почне да прогресира, трябва да се внесе числото 2.

ЧИСТОТА, ДОБРОДЕТЕЛИ

* Нищо не трябва да пожелаваш - това е чистота.

* Понякога е за предпочитане да се откажете от някакво благо, отколкото да го получите.

* Искате ли да се освободите от нещо лошо в себе си, не режете, а го изтръгнете с корен, за да не може да израсне отново.

* Аз наричам морален онзи, който издържа на всичките изпитания. Пред отворената каса - минава и заминава, пред красивите жени - минава и заминава, пред златото, къщите, имотите - отминава. Чист, честен, окото му не трепва, никаква власт не го привлича, не се възгордява, не се обезсърчава - на всичко издържа.

* Никога не се стремете да се оправдавате пред хората. Оправдавате ли се, ще мязате на този, който се пере в мътна река и иска дрехите му да са чисти.

* Чистият извор никога не се размътва. Той сам се чисти постоянно. Чистият човек не може да се провали, при каквито и условия да е поставен.

* Смиреният, кроткият и светият живеят във вътрешна и външна чистота.

* Чистотата трябва да бъде идеал. Всички сили в тялото трябва да се подчинят на този идеал.

ЧОВЕКЪТ

* Като ви срещнат хората, да кажат: “Ето един човек, който изпълнява волята Божия.” От тази похвала по-хубава няма.

* Просветленият ум и доброто сърце са богатството на човека. Нямате ли просветлен ум и добро сърце, вие сте само едно натоварено магаре.

* Не е положението, което прави човека. Глупавият човек, гдето и да го поставиш, все си е глупав.

* Човекът не е бил животно, само като дух той е минал през фазите на растението и на животното, но произходът му е Божествен. Човекът е минал през нисшите форми, но не се е спрял при никоя от тях, и е продължил пътя си. Той продължава и до днес да създава форми.

* Бог ни е създал, преди ние още да сме приели човешка форма. Главното е, че ние съществуваме и вън от тази форма, с още други духовни тела, които според мене са дванадесет.

* При добрия човек скъпоценните камъни стават проводници на Божествени сили.

* Човек има и трето око, от което излиза Божествената светлина и което му показва как трябва да гледа. Физическите очи са необходими, но ако третото око не е зад тях, човек нищо не би могъл да предаде на ближния си.

* Някой път вие мислите, че имате постижения. Имали сте. Но за днешния ден успехът ви ще зависи от днешните постъпки - от една добра мисъл, от едно добро чувство и от една добра постъпка.

* Колкото човек е по-благороден в своите постъпки, толкова строежът на тялото му е по-добър.

* Човек не може да има светлина в ума, топлина в сърцето и сила в тялото си, ако не е отворен към Бога. Това в окултизма се нарича “Инфлюкс” - влияние на духа върху човека, т.е. връзка между Божественото и човешкото.

* Доброто е храна на сърцето. Без доброто човек не може да бъде здрав, нито щастлив. Сърцето се развива и усъвършенства само чрез доброто. Без сърце и без ум човек е нула.

* Колкото повече се развиват хората, толкова по-голям брой и по-разнообразни елементи ще влязат в живота им. В духовно отношение всеки човек, всяка душа, ум и сърце представляват отделни елементи. Всяка мисъл, всяко чувство и постъпка също представляват отделни елементи. Една ваша постъпка може да не е важна за вас, но за друго същество тя е някаква възможност.

* Защо страдат хората? - Защото не са свободни. Защо са слаби? - Защото са изгубили силата на духа си. Защо се спъват? - Защото са изгубили светлината на ума си. Защо са бедни? - Защото са изгубили добротата на сърцето си. Който е изгубил радостта си, той е изгубил свободата на душата си. Бог е дал на човека четири неща, които той трябва грижливо да пази: свобода на душата, сила на духа, светлина на ума и доброта на сърцето.

* Застани пред Бога като дете и кажи: “Господи, благослови ме! Благодаря Ти за всичко, което Си ми дал. Помогни ми да се увеличи свободата на моята душа, силата на моя дух, светлината на моя ум и добротата на моето сърце!”

* Богатството на хората се определя от тяхната кръв. Дали човек може да бъде богат - това е точно определено математически. Като разложите кръвта, ще видите какви елементи се съдържат в нея. Ако кръвта ви е бедна и заразена, целия свят да ви дадат, пак сиромах ще си бъдете. Кръвта, животът и духът са всичкото благо на човека.

* Човек е съставен от няколко преплетени елипси. Това са физическото, астралното, менталното и причинното тяло. Физическото тяло е триизмерно, астралното е четириизмерно, умственото - петизмерно, причинното - шестизмерно. Материята на тези тела има различен състав.

* Ако имате хубава, хармонична мисъл, паметта ви ще се усили.

* Човек придобива нещо само тогава, когато обработва нещата и те станат негова плът и кръв. Истинските придобивки са ония, с които човек разполага по всяко време и които изменят характера му, внасят в него нещо благородно и устойчиво. Това, което е ваше, никой не може да ви го вземе.

* Силният човек не се оплаква и не се оправдава. Той носи раните си и върви напред.

* Когато душата се храни, човек е силен. Когато сърцето се храни, човек е благороден. Когато умът се храни, човек е просветен. Просветата идва, но не както мислите, само от четене на книги. Човек се ражда с тези възможности.

* Растенията отделят от себе си частици, които говорят за тях чрез приятна или неприятна миризма. Всеки човек отделя от организма си особен род частици, които също се разпространяват във въздуха, при това от главата - един род, от ръцете - друг, и т.н. Отдалече можеш да разбереш един човек здрав ли е или не. От здравия лъха приятна миризма. Ако мозъкът е здрав, от главата излиза една мека приятна светлина, както при светиите. Във всички хора тази светлина е според степента на развитието им. Хора, чието сърце е добре развито, имат магнетична сила. От тях се отделя особен, свещен пламък. Ако храносмилателната им система е добре развита, от тях лъха сила, здраве, жизненост.

* Колкото по-обработена е материята на човешкото тяло, толкова животът му е по-възвишен. Степента на човешкото развитие се определя от материята на организма.

* Няма по-хубава храна за човека от ябълките, житото, хляба, зехтина и всички плодове. Житото е много важно, то дава много нещо на човека и го прави по-устойчив.

* Ние умираме като хора, но не като творения на Бога. Плътта е, която умира.

* Умният, ако иска, от един хляб може да направи сто хляба. Глупавият всякога мисли, че е беден, все е кисел и недоволен.

* Материята съществува, но всичко не произтича от материята. Тя е само един от факторите, едно от условията да се появи животът. За да се появи каквато и да е форма в света, необходима е субстанция, с която да се облекат живите сили. Тялото - външните му и вътрешни органи - представлява материалната страна на силите на мозъка. Дробовете, стомахът, мускулите, костната, нервната и останалите системи представляват една величествена инсталация, чрез която се проявява интелигентността.

* Колкото повече знае човек, толкова повече учи, понеже придобиването на знания е безкрайно. Знанието е радостта в човешкия живот, а живеенето в любовта е смисълът на живота.

* “Стани и ходи!” - това е една абсолютна формула, с която човек може да преодолява всички мъчнотии и изпитания. Говори ли на разумността си, човек може да стане и да ходи, да постигне всички свои благородни желания.

* Силният човек не се оплаква, той носи раните си и върви напред.

* Сладчината в света е излязла от тези, които обичат. Всички сладки плодове, всички сладки сокове на цветята идват от цветовете на любовта. Тази любов е излязла от сърцето, дошла е в нас като нещо външно, като сладчина. Всичките отровни работи са излезли от сърцата на лошите хора. Човешката мисъл трябва да разнася ухание, сърцето да разнася сладчина, а тялото - стабилност. Светлината идва от Божествения ум, топлината - от Божественото сърце, силата - от Божественото тяло.

* Човекът е един малък свят, който се поддържа от Божествената енергия и възвишените същества и светове.

* Щом те посети някой от тъмните духове, умът ти потъмнява, сърцето потъмнява и изстива, тялото отслабва. Всякога, когато те докосне един дух на тъмнината, губиш силата си.

* Човек не трябва да яде какъвто и да е хляб, нито да пие каквато и да е вода, нито да чете каквато и да е книга, нито да вярва в каквото и да е.

* Щом се роди един човек, може да се предскаже ще бъде ли той богат или не. Това богатство се обуславя от златото, което е в кръвта. Дължината на живота зависи също от него. Когато се поквари златото като елемент, животът се съкращава. Това злато, което е вътре в кръвта, привлича външното злато.

* Човек може да пожелае да умре само когато е изпълнил своята мисия на Земята.

* Един човек ще съблече смъртното си тяло и ще се облече в безсмъртното.

* Колкото звезди има в небето, толкова хора има на Земята. На всеки човек се пада по една звезда. Звездите разговарят помежду си като хората.

* Всичко, което си ти, се дължи на твоя дух, на твоята душа, на твоя ум и сърце.

* Средно развитият човек има триста милиарда клетки, които живеят с него, учат се с него. А гениалният има 150 хиляди милиарда душички. Той е техен цар. В бъдеще тези клетчици ще се увеличат. Като идва човек на Земята, увеличава тези душици. Като не постъпва добре, те намаляват. Когато обича, когато е радостен, се увеличават. Радостта, която чувствате във вашето сърце, е присъствието на една новодошла душа. Степента на тази радост изразява степента на развитие на душата, която е дошла. Колкото душата е по-просветена, толкова радостта е по-голяма.

* С челото се възприема това, което идва от Божествения свят. Затова то трябва да бъде открито, широко и високо.

* Човек е ръководен от свой личен, вътрешен дух, докато животните са ръководени от групов дух, който работи върху тях отвън.

* Когато човек скърби, че някоя добродетел не се развивала в него, тази скръб е на място.

* Човекът на любовта е ограден с жива светлина. Само онзи познава любовта, който живее в нея.

* Човек трябва да има достойнство и смирение. Той сам трябва да се съди, преди да е дошъл съд отвън.

* Един човек е важен колкото и една слънчева система.

* Минералите, растенията, животните - това е човекът, разложен на своите части.

* Енергията на много растения взема участие при създаването на човешкия организъм.

* Мястото и службата на човека се определят от неговия ум, от неговото сърце, от душата му и най-много от неговия дух. Това, което ви е дадено от Бога, никой не може да ви го отнеме.

* Това, което имате, никой не може да ви го отнеме, но и това, което нямате, никой не може да ви го даде. Никой не може да ви направи умен или добър, ако не сте умен и добър.

* Видите ли на челото на някой човек печата на Христа, подайте му ръка. Видите ли на някой човек на челото печата на Антихриста, на Дявола, заобиколете го.

* В света има една константна, чиста материя, от която зависи прогресът на човека. Каквото се направи в нея, остава вечно. Има друга материя, преходна, нечиста, неорганизирана, от нея се раждат всички противоречия и болести. Тя може да е малко по количество, но е динамична.

* Има клетки у нас, които разбират езика на растенията и на минералите.

* Мозъкът на гениалния човек е създаден от особена материя, която не съществува на Земята.

* Отличителните качества на Христовия печат са: любов, радост, мир, дълготърпение, въздържание, кротост, смирение, благост, милосърдие, вяра.

* Печатът на дявола е числото 666 и качествата са: прелюбодеяние, плът, чародейство, ревност, кощунство, лъжа, лицемерие, безбожие.

* Най-красивият момент в живота на човека е пробуждането на неговото съзнание или зазоряването на неговата душа. Който е дошъл до този момент, той е намерил магическата пръчица в своя живот, Божественото е огряло съзнанието му.

* Ако човек има една висока идея, за която е готов и мъченик да стане, него не можеш да го сплашиш, той издържа на всичко. За него смъртта е лека.

* Природата си служи със символи и знаци. Няма престъпление или добро, което човек да е направил и за което Природата да не е турила отпечатък върху неговото тяло. Тя отбелязва всички престъпления и всички добродетели.

* След всеки период от седем години в човека се започва една нова фаза - развитие на ново тяло. Такива тела има седем. В духовно развитите има още три, а в най-напредналите - още две. Значи в човека може да се развият дванадесет тела.

* “Песен на песните” е една алхимическа формула. Много неща е знаел Соломон, но има нещо ново, което той не е знаел. Нещо, вписано вътре в човека: ред, закони и принципи. Затова той съгради външен храм, подобен на Всемирния храм, с много философски смисъл, с мерки и символи, защото не знаеше, че всичко това го има вътре в човека.

* В плода е събрана концентрирана слънчева енергия. Костилката носи в себе си дървото. Дървото, като даде плод, пак ще се скрие в костилката. Всеки човек се съдържа в своята мисъл. Онова, което съдържа твоята мисъл, това си ти. И онова, което съдържат чувството и постъпката ти, това си ти.

* Колкото повече душата изразява своя живот, толкова по-издържлив е човешкият организъм.

* Личността може да живее повече или по-малко, в зависимост от това, доколко е в услуга на душата. Душата се нуждае от други източници, а не от тия, от които личността черпи своя живот.

* Всеки носи нещо специфично хубаво, което друг не може да носи.

* Дървото се познава по плодовете му. Ако те са кисели и стипчиви, дървото има едно развитие, ако плодовете са сладки и ароматни, то има друго развитие, друга култура. Плодовете на човека са неговите постъпки, от тях съдите за развитието му.

* Човекът е създаден от светлина и топлина. Ако ги премахнете, нищо няма да остане от него.

* В света на Божията мисъл е създаден човекът. Във вас има от всички нисши същества по нещо.

* Тялото на човека e една малка кутийка, в която се крият скъпоценности.

* Бъдещето на човека зависи не от това, което взема, а от това, което дава.

ЧОВЕЧЕСТВОТО, СВЕТЪТ

* Изходният път, за да излязат хората от противоречията, ще се намери само тогава, когато те решат да направят конфедерация на всички народи от цялата Земя, да бъдат отворени всички граници. Така донякъде ще се решат социалните въпроси. Това е първата точка в уреждането на земния живот.

* Когато във всички хора се пробуди съзнанието, че всички са близки, че всички са едно в Бога, и когато всеки бъде готов да работи за другите, тогава ще има братство, тогава ще бъдете щастливи. Човек трябва да работи за Цялото с любов, както ръката работи не за себе си, а за тялото. Когато почнете да работите за Бога, ще оставите всички световни и светски работи, ще работите спокойно, с любов и усърдие.

* Светът се нуждае от хора, готови на жертва. Пожертвайте своите лични удоволствия и забавления, за да придобиете висшите блага на живота. Пожертвайте своя личен живот за живота на човечеството. Светът се нуждае от истински работници, които работят безкористно и с любов, а не само да се тупате в гърдите, че правите нещо.

* Колкото по-добри и по-разумни стават хората, толкова повече се ражда злато в Земята. Златото расте и зрее като плодовете, дори си има и ухание. Колкото по-лоши стават хората, толкова златото и скъпоценните камъни намаляват.

* Когато един народ закъса морално и материално, той принася в жертва своите велики хора. Няма народ в света, който, като е принесъл в жертва своите велики хора, да е придобил някакво благо. Няма народ, който, като се е опълчвал срещу великите идеи, срещу моралните си хора, срещу големите умове на човечеството, да е успял и прокопсал.

* Сегашният човешки порядък е в стълкновение с порядъка на живата Природа и вследствие на това се раждат социалните страдания. Ние търсим причината за тях там, където не е. Единствената причина за социалните противоречия е, че ние сме в стълкновение с живата Природа.

* Мъчнотиите, през които минава сега бялата раса, говорят за раждането на Новото от Шестата раса.

* Всички учени и велики хора, всички мъдреци, които са направили нещо за доброто на човечеството, които са го повдигнали, са били смирени и кротки хора.

* Сега се намираме в една епоха, когато нашата Земя и цялата Слънчева система излизат от една тъмна зона на невежеството и се приближават към едно ново съзвездие - Алфиола, невидимо засега. То е едно от най-мощните съзвездия, където нашата Земя, а също и нашите тела и умове ще се преустроят. Христос е дошъл от това съзвездие, за да покаже на хората методите и принципите на разумния живот.

* Винаги при преход от една епоха в друга, когато една култура загива, а друга се ражда, има големи страдания, противоречия, бъркотии, защото всички форми на старата култура се разрушават, за да се създадат условия за новата.

* Бялата раса не изразява още стремежите на душата. Тя не е още раса на любовта. В нея повече преобладава обективният ум, а отчасти само висшият ум. В нея преобладават насилието, алчността и разрушението.

* Съвършени същества ръководят човечеството. Първоначално центърът им е бил в Атлантида, после е бил в Египет - те са ръководели строежа на пирамидите. Сега направляват събитията от Хималаите. В Европа има два клона - на Рила и на Алпите.

* Евреите може да са пръснати по света, но не могат да изчезнат. Пази ги Великият принцип на живота. Евреите точно и от хиляди години спазват закона за десятъка. Каквото спечелят, отделят една десета част за Бога, за бедни, за болни и т.н. На тях Господ им е дал 36 000 обещания - и Той ще ги изпълни. Евреите ще приемат новото.

* Религиите, сектите, държавите - това са все пелени, в които майките повиват бебетата. Но когато бебетата израстат, пелените отпадат.

* Разумните, добрите хора, певците, поетите ще оправят света, а не политиците и парите.

* Вън от нас има едно общество от 101 най-просветени същества, които са завършили своята еволюция, най-съвършените същества, които мислят ден и нощ за повдигане на човечеството. Те са турили в ход своята мисъл и един ден тя ще се реализира. Днес целият културен свят се намира под тяхно влияние. Пертурбациите, които стават, са тяхната мисъл, която те ще реализират. По-лесно е да спрем Земята в нейния ход, отколкото да спрем тази мисъл. Светът ще се поправи и един ден хората ще заживеят по братски. Тази жестокост, която сега съществува, ще изчезне.

* Някои хора трябва да умрат, за да се подобри светът. Някои хора трябва да се родят, за да се подобри светът.

* Ако човек идва на Земята съзнателно да помага на хората, той има свободен избор да се роди където иска. Колкото по-напреднал е в развитието си, толкова по-голяма свобода има при слизането си на Земята. Гениалните хора и светиите идват рядко, когато човечеството отбелязва епохи в своя живот. Великите учители идват на Земята през всеки две хиляди години. Те внасят големи преобразования в живота на човечеството.

* Не само да мислим за поправянето на света, а да направим така, че да няма нито един гладен човек. Хляб и жилища за всички да има - това значи да се изпълни волята Божия на земята. Хлябът, знанията, благата, богатствата трябва да бъдат достояние на всички хора и то свободно, а не само някои да се награбят, а за другите да няма нищо. Всеки да бъде учен, богат, справедлив, здрав и силен.

* Съществата, които отклониха евреите да приемат Христа, сега са същите, които причиниха Втората световна война.

* Само когато сърцето се новороди от човешката душа, тогава светът ще се поправи. При сегашните разбирания това не може да стане. Има ли насилия, светът не може да се оправи.

ЩАСТИЕТО

* Щастието вие го носите в себе си. То зависи от вашия организиран ум, от вашето организирано сърце и от организираната ви воля - остава само да използвате тези условия. Даден ви е въздух да дишате, дадена ви е светлина да възприемате, даден ви е език, с който меко и сладко да говорите.

* Хората не могат да намерят щастието, защото го търсят вън от това, което всеки момент получават.

* Не може да си щастлив, ако не обичаш поне един човек безкористно. Обикни някого, без той да знае за това, и нека да ти е приятно. Така ще разбереш една истина.

* Никой никого не може да направи щастлив. Пътят за постигане на щастието е равновесие на физическото поле, равновесие да има в чувствата - да не падате при всяко чувство, равновесие да има и при мислите - да турите всяко нещо на мястото му, абсолютно никого да не ограничавате, да оставите всички същества свободни, всяко да се движи по свой път.

* Щом зная, че има Един, който ме обича, аз съм щастлив.

* Само умният може да бъде щастлив. Без да обичаш, щастлив не можеш да бъдеш.

* Щастието ще дойде само тогава, когато вие се откажете от себе си - и то от там, откъдето никога не сте го очаквали.

1 коментар: