понеделник, 19 юли 2010 г.

Лимон във водата

Напитките в заведенията за бързо хранене могат да бъдат по-замърсени от водата в тоалетното казанче

http://www.napitki.bg/userfiles/image/24-11it.jpgПроектът на дванадесетгодишната Джазмин Робърт е спечелил първо място на панаира на науката в нейното училище. Неочакваните резултати от него могат да послужат като сериозен повод за размисъл.

Този проект предвиждал да се сравни чистотата на леда, сервиран в питиетата на пет ресторанта за бързо хранене, с чистотата на водата от тоалетните казанчета в същите заведения. През 70% от времето в леда имало повече бактерии, отколкото във водата в тоалетното казанче – така било във всеки 4 от 5 изследвани ресторанта. В 60% от леда в ресторантите била открита и бактерията E. coli, която идва от изпражненията на животните и може да причини сериозни заболявания. Наличието на определено количество бактерии във водата се смята за безвредно, но това не важи за E. coli, чието наличие е абсолютно недопустимо.

Безалкохолните напитки са едно от най-лошите неща, които можете да консумирате

Не само защото са много калорични, а и защото водата за някои от тях се взема от недостатъчно чисти източници, а в тях обикновено се слага и замърсен лед – така тези напитки могат да ви изложат на повече опасни за здравето бактерии, отколкото ако пиете вода направо от тоалетното казанче. А какво да кажем за газираната вода, предназначена за децата в училище, като се има предвид, че освен всичко друго газираната вода може да причини пристрастяване – точно както никотинът. Неслучайно напоследък се предлага на етикетите на безалкохолните напитки да се поставят предупредителни надписи както на етикетите на цигари.

Приятно ли ви е да ви сервират парченце лимон в чашата с вода или чая, когато обядвате в ресторант? Признайте си, че сте го правили – да изстискате лимоновото резенче във водата, а след това да го пуснете в чашата си без да смятате това за особено опасно. В такъв случай ще останете шокирани – в два от три ресторанта в САЩ тестваните лимонови резенчета били покрити с болестотворни бактерии, включително фекални. На парченцата били открити общо 25 различни и потенциално опасни микроорганизми.

При все това замърсеното лимоново резенче може да е най-доброто нещо в чинията ви поради качеството на храната, токсините в нея, консервантите, ароматизаторите, това, че е приготвена в микровълнова фурна, и т.н.

Въпреки всичко, през 2006 г. повечето от средните американски домакинства са похарчили почти ПОЛОВИНАТА от своя бюджет за хранете навън според едно проучване на разходите на потребителите за 2006 г.

Както изглежда, персоналът в ресторантите не си мие както трябва ръцете след всяко ползване на тоалетната – няма как да се контролира това, а и вредните бактерии не се виждат. Дори да си ги мият, обаче, даже в най-добрите ресторанти е пълно с болестотворни бактерии, но просто никой не проверява за тях. Ще продължите ли да играете на руска рулетка със своето здраве? Ще рискувате ли както досега с лимоновите резенчета, докато някое от тях не ви разболее?

Ако си готвите и да се храните в къщи, можете да контролирате и съставките, и размера на порциите, и хигиената.

Но ето и изненадата: според статистиката 65% от настинките, 50% от всички случаи на разстройство и 50 до 80% от причинените от храна заболявания се причиняват не в ресторантите, а в собствения ни дом, защото в кухнта ни най-вероятно също има такива бактерии. Проучванията показват, че върху дъската за рязане в собствения ни дом, например, може да има 200 пъти повече фекални бактерии, отколкото по тоалетната седалка. Гъбата, която използвате за миене на чиниите, може да е пълна с болестотворни бактерии. Това важи с особена сила и за компютърната клавиатура, телефонната слушалка, дръжките на количката за пазаруване.
Най-замърсеното с микроби място в дома не е тоалетната, а кухнята

(защото тоалетните често биват дезинфекцирани, за разлика от кухнята).

Най-замърсените с микроби предмети в домакинството:

- кухненската гъба и парцалите за миене

Когато ги използвате за забърсване на плота или чиниите, вие само прехвърляте бактериите от едното място на другото. Ако оставите добре намокрената гъба в микровълновата за 2 минути, това вероятно ще убие 99% от бактериите в нея. ВНИМАНИЕ – задължително добре намокрена, защото ако е суха, може да се запали. Най-добре да я сменяте веднъж седмично и да я оставяте да изсъхва между ползванията – повечето бактерии оцеляват само няколко часа на сухо. Преди да оставите гъбата или парцала да съхне, отстранявайте органичния материал от тях. Можете да я дезинфекцирате в миялната машина, а парцала да перете в пералнята, като след това го сушите при висока температура.

- дъската за рязане

Пукнатините и процепите по дъската за рязане осигуряват удобно място за живот на бактерии. Ако режете сурово месо или риба, почистете добре дъската преди да режете на нея зеленчуци. Мийте я с вряла вода и препарат или в миялната машина, за да отстраните хранителните частици по нея; оставяйте я да изсъхне добре. Не е зле да имате и отделни дъски за рязане на месото и зеленчуците.

- кухненските повърхности могат да са пълни с микроби, въпреки че изглеждат чисти (особено ако сте ги измили с мръсна гъба или парцал)

- кранът и дръжките на чешмата често не биват измивани добре – мийте ги редовно с гореща вода и сапун или ги дезинфекцирайте с белина и вода

- дренажният отвор на мивката – мийте със сода за хляб и стара четка за зъби мястото около него, дезинфекцирайте го редовно

- дръжките на шкафовете и на хладилника и фризера, особено ако са ползвани от някой болен или пипал сурово месо, или който не си е измил ръцете, след като е ползвал тоалетната. Измивайте ги често и ги дезинфекцирайте.

- четката ви за зъби – сменяйте я на всеки 3 месеца или след всяко прекарано инфекциозно заболяване

Не ставайте обаче фанатици на тема антибактериални препарати, които причиняват повече вреда, отколкото полза – така ще нарушите баланса на бактериите в своя дом, а категорично не всички бактерии са вредни. Следете и дали използваните от вас препарати не съдържат силно отровни химикали.

Разбира се, в повечето случай имунната система успява да се справи с болестотворните бактерии, но ако е увредена, ако сте вече на възраст или сте малко дете, сте изложени на по-голяма опасност. Затова на първо място в профилактиката все пак трябва да бъде грижата за имунната ви система.

За да бъде имунната ви система в ред:

- наспивайте се добре през нощта

- сведете до минимум стреса в своя живот

- правете физически упражнения редовно и ефективно

- излагайте се редовно на слънце

- избягвайте захарта

- поемайте добри бактерии (като Lactobacilus Bulgaricus в българското кисело мляко).

Няма коментари:

Публикуване на коментар