понеделник, 19 юли 2010 г.

КАКВО Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ЗНАЕ ЗА ГЕННОТО ИНЖЕНЕРСТВО

(Интервю с доктор Джон Фейгън)

PMufsy.jpg image by Longanlon1Джон Фейгън – доктор на науките, професор и декан по молекулярна биология в Университета по мениджмънт Махариши, Феърфилд, Айова (www.mum.edu), където е получил повече от 2,5 млн. долара държавна субсидия за изследвания в областта на генното регулиране и изучаването на молекулярния мехнизъм на възникването на раковите образувания. Преди постъпването му в УММ през 1984 година след защитата на докторската дисертация той работи седем години в Държавния онкологичен институт – в началото като научен сътрудник, а после и като самостоятелен учен със своя изследователска група. През ноември 1994 година доктор Фейгън привлича към себе си вниманиието на международната научна общност и пресата с това, че демонстративно връща премията от 614 000 долра, присъдена му от Държавния институт по здравеопазване, а също така отклонява спонсорски предложения на стойност 1,25 млн. долара в знак на протест и безпокойство относно възможностите за практическото приложение на научните открития по присаждането на гените. Той отлично разбира, че единственият начин за използване на неговите изследвания в медицината е приложението на видоизменения генетичен материал в най-ранните стадии на развитие на ембрионите. Той смята, че твърде неизучени са последствията от генните манипулации в дългосрочен аспект, за да се бърза с тяхното официално одобрение. Неговата принципна и смела позиция му завоюва одобрението на учените от цял свят и дава тласък за появата на нова вълна от дискусии относно възможните последствия от използването на генното инженерство. В това интервю доктор Фейгън в достъпна форма и, опирайки се на най-последните данни, дава обща представа за генното инженерство и за това до какви последствия може да доведе използването му в различни направления.

Журналист: Какво е това генно инженерство и какъв е механизмът на неговото действие?

Д-р Фейгън: Генното инженерство е нова, революционна технология, с чиято помощ учените могат да изолират гени от един организъм и да ги внедряват в други – по избор. Гените – това е програмата на живота. Те са биологически конструкции, от които се състои ДНК и които обуславят специфичните характеристики, присъщи на един или друг организъм. Присаждането на гени изменя програмата на организма – получател на чуждите гени, и неговите клетки започват производство на различни, неприсъщи за него вещества, които на свой ред предизвикват съществени, фундаментални изменения. С помощта на този метод изследователите могат да променят особените свойства и характеристики в необходимото им направление. Например: те могат да произведат сорт домати със значително по-дълъг период на съхранение и сорт соя, устойчив към въздействието на хербициди.

Журналист: Какви са доводите „за” и „против” тези технологии? Както виждаме, тази тема предизвиква бурни полемики в обществото.

Д-р Фейгън: Изследователите с много въодушвление са се захванали да използват генното инженерство за производство на високодобивни сортове пшеница, за създаване на по-високо хранителни продукти, за ликвидиране на определени болести, надявайки се по този начин да подобрят живота на човечеството на Земята. В действителност независимо от това, че гените могат да бъдат извлечени и правилно комбинирани в експерименталната колба, в живота е много трудно да се прогнозират последствията от вграждането на гени в чужд организъм. Такива операции може да станат причина за мутации, в резултат на които да се подтисне действието на собствените гени на организма. Също така внедрените гени могат да окажат неочаквани странични ефекти: генетично изфабрикуваната храна, например, може да съдържа токсини и алергени или да има занижена хранителна стойност. В резултата на консумацията й потребителите заболяват или дори, както вече се е случвало – умират. Освен това организмите, произведени с помощта на генното инженерство, са способни на самостоятелно размножаване и кръстосване с природни, непретърпели генна намеса популации, предизвиквайки при това необратими биологически изменения в цялата екосистема на Земята.

Журналист: И все пак много привърженици на генното инженерство виждат в него панацея за отърваването от всички болести на човечеството за вечни времена. Вие какво мислите за това?

Д-р Фейгън: Нито един учен, застанал твърдо на основата на научната обективност, никога няма да каже, че с помощта на каквото и да е може да се излекува обсолютно всяка болест, както и че ако се намери такова нещо, то ще бъде абсолютно безопасно. Особено ако това се отнася за генните манипулации. Генното инженерство е технология, която нарушава основен природен закон, действащ от хилядолетия на тази планета. То дори игнорира напълно неговите основни постулати – на несъешаване между отделни и напълно различни видове, принадлежащи дори на различни царства, каквито са растителното и животинското. Ако вземем за пример ядрените изследвания, енергията, освободена в резултат на такива манипулации, е огромна. Но и евентуалната опасност също може да бъде огромна. Когато ядрената технология се намираше на стадий разработки, никой не можеше да предположи, че само след няколко години човечеството ще се окаже под заплахата от пълно унищожение, което в еднаква степен се гарантира от двете противоборстващи сили. Когато започна използването на ядрената енергия за производство на електроенергия, никой не подозираше, че ще бъдат генерирани милиони тонове радиоактивни отпадъци, които ще запазват своята токсичност още десетки хиляди години. Никой нищо не знаеше за това, но ние всички подкрепихме този „скок в неизвестното”, създавайки при това сериозни проблеми не само за себе си, но и за бъдещите поколения в необозримо бъдеще. Именно затова ние сме длъжни да бъдем изключително внимателни при използването на генното инженерство, което работи с нивата, съхраняващи пълната информация за глобалната структура на живота. Необходими са били милиони години за достигането на днешното високо ниво на балансираност на динамична екосистема с цялото неизброимо многообразие на жизнените форми, известни ни към днешна дата.Сега живеем в такова време, при което след около едно поколение – а може би и по-рано, най-важните зърнени култури ще претърпят радикални изменения в резултат на генни манипулации и тези изменения сериозно ще повредят екосистемата като цяло, а също така ще подложат на опасност цялото човечество. Аз лично смятам, че докато не е доказана безопасността на продукцията, получена в резултат на генното инженерство, въпросът за ползата от него винаги ще бъде поставен под съмнение. Това е и гледната точка, която отстоява „Партията на Природния закон”. Ние искаме прилагането на генното инженерство да става под строг научен контрол, който да осигурява безопасността за планетата.

Журналист: Забелязани ли са странични ефекти при продуктите, получени в резултат на генното инженерство?

Д-р Фейгън: Със сигурност може да се каже, че геното инженерство води до химично замърсяване на околната среда. Произведените сортове зърнени култури с устойчивост към хербициди води до това, че фермерите са принудени да използват три пъти повече химически средста за борба с плевелите, отколкото по-рано, а това води до замърсяване на почвата и на подпочвените води на Америка. Например, химическата компания „Монсанто” вече е произвела сортове царевица, соя и захарно цвекло, устойчиви към хербицида „Раундъп”, произвеждан от същата тази компания. Промишлените чиновници нееднократно заявяваха, че „Раундъп” е безопасен за живите организми и бързо се неутрализира в околната среда. От резултатите от предварителни изследвания, проведени в Дания, обаче се оказва, че препаратът „Раундъп” остава в почвата в продължение на три години и, следователно, може да прониква и да се натрупва в селскостопанските култури, които биват засявани на това място. Проведени са и други изследвания, които покзват, че използването на даден хербицид предизвиква токсични реакции у фермерите, нарушава способността за възпроизводство при бозайниците, нанася вреди при риби, дъждовни червеи и полезни насекоми.

Журналист: Възможно ли е експериментите да се ограничат рамките на лабораториите или в експерименталната среда, в които се провеждат изследванията, и да не се допусне разпространението им вън от тези лаборатории?

Д-р Фейгън: Да, като цяло това е възможно, но е много трудно да се даде пълна гаранция, че генно модифицирани организми няма да проникнат в околната среда, при това напълно непреднамерено. Например, прашецът от растенията се разнася от вятъра и от насекомите върху съседните полета, където е напълно вероятно да бъдат оплодени други растения от същия вид. Това може да са както селскостопански култури, така и диворастящи видове. По такъв начин наследственият материал, претърпял промени посредством генното инженерство, неминуемо ще попадне в тези растения. И никой не е в състояние да предскаже дългосрочните последствия от въвеждането на тези гени от съвършено различен вид – например, от бактерия или риба, или растение, върху сложното устройство на нашата екосистема. Освен това ако произведените с помощта на генното инженерство организми преднамерено или случайно попаднат в околната среда, вече не могат да бъдат унищожени или контролирани. Те остават там за вечни времена и с времето встъпват във взаимодействие с множество други гени и фактори на окръжаващата среда. При такиваа сложни взаимодействия е абсолютно невъзможно да се предскаже по какъвто и да е начин как това ще се отрази на екосистемата.

Журналист: По какво този процес се отличава от естествената селекция или от техниката на кръстосване, използвана в селското стопанство?

Д-р Фейгън: Привържениците на генното инженерство заявяват, че тази технология е просто по-усъвършенстван метод на кръстосване, което се е използвало хилядолетия за подобрение на сортовете културни растения и породи животни. Всъщност намесата на генното инженерство довежда до преодоляване на естествените репродуктивни бариери между видовете, а благодарение на тези бариери се поддържа равновесието в живота на Земята и се гарантира неговата цялостност. Традиционната система за създаване на нови сортове и породи допуска кръстосване на една порода свине с друга или кон с магаре, или два сорта домати, но тя не може да кръстоса домати с риба – природата не допуска такова смесване на гени. А с помощта на генното инженерство учените вече кръстосаха гени на риба с гени на домати. И тези домати, необозначени по никакъв начин, спокойничко си лежат и ни очакват на рафтовете на магазините. Освен това на практика всички зърнени и бобови култури, както и овощните и зеленчуковите, вече са претърпели намеса от страна на генното инженерство, а в хранителната промишленост битува намерението да се въведат всички тези продукти в продажба в продължение на 5 до 8 години.

Журналист: Споменахте, че има случаи, когато генното инженерство е нанесло реална вреда на хората. Не бихте ли разказали повече подробности за това?

Д-р Фейгън: Pioneer Hybrid International – най-голямата компания в света за търговия със семена, използувайки генното инженерство, произведе нов сорт соя чрез внедряване на ген от бразилски орех с цел повишаване на концентрацията на протеин в соята. Но внедреният в соята компонент от бразилски орех предизвика алергична реакция в повечето от консуматорите. Тогава Pioneer прекрати проекта. А когато японската компания „Шова Денко” измени структурата на бактерия с помощта на генно инженерство с цел повишаване на добивите от триптофан – хранителна добавка, тези генетически манипулации доведоха до това, че тази бактерия започна да произвежда силно токсично вещество, което било открито, едва след като продуктът беше пуснат на пазара през 1989 година. В резултат от консумацията му 5000 човека се разболяха, 1500 се превърнаха в инвалиди за цял живот, а 37 починаха.

Журналист: Значи – необходимо е управляващите да извършват контрол и проверка за безопасността на това ново поколение хранителни продукти?

Д-р Фейгън: Да, длъжни са, но съществуващите правила са прекалено несъвършени за това – да осигурят безопасност. Самият процес на генно инжениране не се подлага на необходимия контрол, така че е необходимо да се изисква щателна проверка на хранителната продукция, получена чрез генно инженерство, ПРЕДИ да се пусне на пазара. Но тези тестове, с които ние разполагаме в днешно време, просто не са в състояние да предскажат появата на алергени или токсини в резултат на генните манипулации. Още повече, както беше отбелязано в предишна статия на New England Journal of Medicine, проверката на продуктите, получени в резултат на генното инженерство, носи доброволен характер – повече от 90% от хранителните продукти, произведени чрез генни манипулации, не влизат в списъка на продуктите, изискващи задължителна проверка преди пускането им на пазара. Следователно резултатите от тестовете попадат направо в ръцете на производителите. А именно – в ръцете на биотехнологичната промишленост. Това е същото, като да сложиш лисицата да охранява курника. Но аз не мисля, че инвеститорите получават доход от инвестиции в предприятията, подлагащи на напълно реална заплаха нашия живот. Биотехнологичните компании и нашето правителство под силния натиск от страна на комерсиални и политически сили въвличат всички нас, без наше знание и съгласие, в огромен експеримент от глобален мащаб.

Журналист: По какъв начин смятате да запознаете с този проблем ръководителите на държавата?

Д-р Фейгън: За да се подсигурят, представителите на законодателната власт и правителстото следва винаги да се позовават на строго научни доказателства за всяко взето от тях решение, но те трябва да се съобразяват и с това – в какво обкръжение работи ученият, на чието мнение се позовават. Ако работата на учения се финансира от биотехнологичната индустрия (а изследванията на повечето молекулярни биолози, пряко или косвено, се субсидират именно от тези отрасли), на него би му било много трудно да остане на достойна позиция и да даде действително обективна оценка за дадена технология. По отношение на общественото мнение биотехнологичната промишленост винаги е прилагала следната тактика: първо да приспи обществената бдителност с успокояващи уверения и да пресече в зародиш каквито и да било опити да се подложи този проблем на широко обществено обсъждане. За техните специалисти са характерни такива изказвания, като например, че тази технология е прекалено сложна, за да могат законодателите или обществото да направят правилни заключения за нея. И все пак, без широко обсъждане с обществеността решенията за използването на която и да е нова технология няма да се ползват от достатъчно подкрепа. Така че ръководителите, от чиито решения зависи нашето бъдеще, са длъжни да взимат под внимание най-широкия спектър от резултатите от научните изследвания, за да бъдат уверени в достоверността и надеждността на информацията, достигаща до тях от всички страни. И все пак проблемите, свързани с това, което аз наричам рискови технологии, в същността си са симптоми на дълбоко лежащи проблеми на общественото съзнание, а именно: светогледът на хората; яснотата на мисленето, колективното съзнание на нашето общество. До момента, в който ние не започнем открито да обсъждаме тези въпроси от позицията на глобалния подход и не се обърнем към основните причини за проблемите, външните проблеми и кризи ще се появяват отново и отново. Партията на Природния закон смята, че решенията трябва да се взимат не на нивото на анализи на повърхностни фактори, а след вникване в дълбоката същност на даден проблем.

Журналист: Какви конкретни мерки за защита на интересите на потребителите предлагате Вие?

Д-р Фейгън: Аз, заедно с Партията на Природния закон и организацията „Майки за Природния закон”, бихме искали контролът върху прилагането на генното инженерство да се основава на науката, а не на икономиката или политиката. Изхождайки от това, ние предлагаме следното:

1. Да се провеждат значително по-строги и обективни тествания на организмите, получени в резултат на генно инженерство, особено тези, които се използват за производство на хранителни продукти.

2. Като минимална защитна мярка да се въведе задължителната маркировка на всички храни, произведени с методите на генното инженерство. Потребителите имат право да знаят какво ядат, особено ако това е свързано с риск за здравето. Даже при много щателна проверка за безопасност съществува известен риск и потребителят има право сам да решава дали иска да рискува, или не.

3. Като защитна мярка срещу вече пуснатите на пазара продукти ние призоваваме да се забрани достъпът до пазара на продукти, неподложени на задължителен контрол. Настояваме за изземването на тези продукти от обращение дотогава, докато не преминат необходимите изследвания.

4. По отношение на околната среда призоваваме да се наложи забрана за каквото и да било използване на генно инженерство в селското стопанство или в която и да е друга област, в която съществува риск от изпускане на организми – резултат на генни манипулации, в природна екосистема.

Журналист: По какъв начин съвременният потребител да избегне употребата на генетически произведена храна, ако тя не е обозначена по какъвто и да било начин?

Д-р Фейгън: Това е изключително важен въпрос. Един от начините е да не се употребява никаква продукция, за която е известно, че е произведена с помощта на генни манипулации. Но дори и това е невъзможно, защото например за соята, влизаща в размер на 60% в състава на всяка поточно произвеждана хранителна продукция, наред с „вездесъщите” царевица и рапично масло, вече са претърпели намеса от страна на генното инженерство. Същото се е случило и с картофите, доматите, жълтата тиква, а така също с ензимите и хормоните, използвани като добавка в храната на кравите, откъдето попадат в млякото. По този списък можем да бъде продължаваме и продължаваме… Благодарение на усилията на Партията на Природния закон и на други организация продуктите с маркировка “Organik” на този етап остават безопасни в смисъл, че не съдържат генетически получени съставки, защото това условие е необходимо да бъде изпълнено, за да получат производителите сертификат за качество. Но естествените храни с маркировката “Organik” са много скъпи. В търсене на приемлив вариант редица фирми, специализирани в производството на хранителни продукти, започват да въвеждат линии на производство със сертификат „Произведен без използване на генно инженерство”. Бъдете готови следващата година да видите на пазара да се продават продукти с надписи „произведен без използване на генно инженерство” или „GE free” (не съдържа генно инженерство). В противен случай не можеш да си сигурен в нищо. Необходимо е да се въведе ЗАДЪЛЖИТЕЛНО маркиране на генетически изменените продукти!!!

Журналист: Наскоро проведено от „Новартис” проучване, което публикуваха в „Ню Йорк Таймс”, показа, че повечето от американците държат хранителните продукти, получени с помощта на ГИ, да бъдат обозначени със специални етикети. Но още почти толкова хора смятат тези продукти за безопасни.

Д-р Фейгън: По думите на „Новартис” 93% от американците са застъпници за специалната маркировка на генетически произведените храни. Неотдавнашното проучване на общественото мнение във Великобритания подтвърди тези данни – 87% от англичаните изискват тези продукти да са обозначени. И ако това е истина, повечето от американците се отнасят сериозно към проблема с генетически произведените храни, а също и фактът, че те държат на ясното обозначаване на тези храни, говори за сериозното отношение на американското общество към този проблем и за осезаемото безпокойство сред населението относно безопасността на тези продукти. И това безпокойство е напълно основателно. Когато в природата се внасят изменения в дълбоките нива на контрол, каквито са генетическите структури, става невъзможно да се предвиди, а още по-малко да се контролират последствията от тази намеса. Необходимо е да се осъществява много по-строг контрол, за да се осигури безопасността от тези последствия.

Журналист: Какъв е Вашият съвет към тези, които искат да променят общественото мнение по отношение на генетически изменените храни?

Д-р Фейгън: Общуване! Ключовата дума е „ОБЩУВАНЕ”! Поговорете със собственика или управителя на хранителния магазин, в който обикновено пазарувате, и попитайте дали тези патладжани, които те продават, не са произведени с помощта на генното инженерство. Ако отговорът е, че не знае, помолете го да изясни това. Кажете му, че не желаете да купувате изфабрикувани чрез генетически манипулации продукти и че още много купувачи се вълнуват от този въпрос. Напишете писма до всички хранителни магазини от вашия район с молба да не търгуват с генно изменена продукция. Заинтересувайте се каква е тяхната политика по отношение на този въпрос и готови ли са да заемат същата позиция като вас. Обърнете се към законодателите от вашия окръг – сенатори, депутати, и обяснете, че сте обезпокоени от този проблем. Напишете писмо до инспекцията, отговаряща за контрола по храните, както и упражняващите контрол върху хранителната и фармакологичната промишленост. Те имат задължението да следят за безопасността на хранителните и лекарствените продукти и ако по въпроса за генно изменените продукти има неведение сред обществото, следва, че тези институции не са си свършили работата. Те са длъжни да информират потребителите за опасностите, породени от генното инженерство, и да осигурят по-строг контрол за осигуряване на безопасността. В писмото отразете и собственото си мнение по въпроса.

При такъв род дейности е много важна координацията. За решаването на този проблем работи не само Партията на Природния закон, а също и организацията „Майки за Природния закон” и редица други групи, действащи в това направление. Присъединете се към тях. Пожертвайте част от своето време. Идете при тях, помогнете им например за телефонните прозвънявания, организирайте прес-конференция и погледнете какви резултати ще се получат. Влезте във връзка с местната радиостанция и помолете да отделят специално време за изказване на специалисти по този проблем. Това могат да бъдат представители на Партията на Природния закон или на организацията „Майки за Природния закон”. Аз също съм готов да окажа съдействие. Така, че – ДЕЙСТВАЙТЕ!

Реакцията на Европа

Ø Европейският съюз застана на позицията от компаниите да се изисква да обозначават по характерен, ясно различим начин продуктите, претърпели намесата на генното инженерство.

Ø Във Франция, Австрия, Люксембург, в повечето скандинавски страни и Холандия вече е приет закон, изискващ специално маркиране на всички продукти, в чийто състав влизат генно изменени продукти.

Ø След като „Партията на Природния закон” на Норвегия представи 7000 подписа против прилагането на генното инженерство в производството на хранителни продукти, които 7000 подписа са еквивалентни на решение на парламентарна комисия, Парламентът на Норвегия гласува за задължителното маркиране на генно изменените храни.

Ø Австрия и Люксембург забраниха вноса на генетично изменено зърно.

Ø В Норвегия е наложена забрана на всички генетически произведени продукти, които биха могли да предизвикат устойчивост към антибиотици, а също освобождаването на генетически изменени организми в околната среда.

Ø Най-голямата опозиционна партия в Ирландия призова да се обяви мораториум върху генното инженерство.

Ето и няколко цитата от пресата:

„Необходимо е да се постави забрана върху генетическите манипулации при животните” – Генното инженерство създава животни, които после биват използвани като „фабрики” за производство на лекарства.

„Жестокост във фермите” – Милиони селскостопански животни страдат от нехуманната система на размножаване, имаща за цел да създава евтини хранителни продукти.

„Присаждането” на гени се натрапва като начин да се реши проблемът с недостига на риба” – Човешкият хормон на растежа е въведен в няколко вида риби за увеличаване на техния размер.

„Контрацептивен” вирус предизвиква тревога” – Генетически произведен вирус, възпрепятстващ оплоождането при мишки, може да доведе до екологическа катастрофа, ако с него се заразят и други видове безвредни гризачи.

„Нови отровни видове растения” – Картофите и царевицата, които ние купуваме в магазините, произвеждат „свои собствени” пестициди.

„Синтетични растения” – Учените с помощта на генни манипулации постигнаха следния резултат: сортове рапица, използвани за производство на рапично масло, произвеждат и натрупват в листата и семената си синтетични полимери.

„Внезапно се появиха загадъчни трудности в процеса на изкуственото размножаване: внезапни аборти са тревожен сигнал за опасността от генното вмешателство” – Дори лека намеса на генетиците в процесите на отглеждането на изкуствено създадени ембриони повредила тяхното развитие.

„Появата на гигантски агнета постави по-нататъшното развитие на изкуственото размножване под съмнение.” – Учените, които създадоха Доли (кравата, родена чрез клониране – б.р.), съобщават, че много изкуствено създадени агнета се раждат с ненормално големи размери и умират практически веднага след раждането си.

„Скандал по повод създадения чрез генни манипулации сорт тютюн от компанията B&W” – Изглежда, че декларациите на водещата в тютюневата промишленост компания „Браун и Уилямсън Тобекоу” за това, че техният тютюн е подложен на генни манипулации с цел да се увеличи съдържанието на никотин, са лъжливи.

„Японски изследователи създадоха светеща мишка” – Генетици присадили на миши ембрион ген от светеща медуза и в резултат се получила мишка, която излъчва зелена светлина при ултравиолетово осветление.

„Ядлива ваксина” – В резултат от намесата на генното инженерство е създаден сорт банани, съдържащи ваксина; учените са обезпокоени от отражението, което ще има това върху околната среда.

„Учените почти достигнаха възможността да превръщат животинската кръв в човешка” – учените са на крачка от това да заменят гените, отговарящи за производството на кръвна плазма при овцете и кравите, с човешки такива. В резултат от това плазмата на тези животни ще бъде човешка.

Ето и списък с продукти, произведени по генетичен път:

1. Вече официално са разрешени за продажба в търговската мрежа: миди, рапично масло, някои видове риби, например морска котка, сьомга, както и царевица, памучно масло, получено от генно изменен памук, картофи, соя, домати, скариди, химус – набор от ензими, естествено образуващи се в тънките черва на животните и човека и съдействащи за по-доброто храносмилане.

2. Очакващи разрешение или намиращи се на етап разработка са: люцерна, ябълки, аспержи, ечемик, цвекло, брюкселско зеле, моркови, цветно зеле, кестен, цикория, краставици, лен, грозде, киви, червена маруля, диня, папая, пипер, малини, ориз, тикви, диви ягоди, захарна тръстика, слънчоглед, сладки картофи, гръцки орех, пшеница, фъстъци, пъпеши.

Действия по линията на закона:

„Партията на Природния закон” в Нидерландия съвместно с комисията по спазването на Рекламния кодекс предизвика съдебен процес против Алберт Нейджин – собственик на най-голямата верига супермаркети в Холандия (в Америка той е собственик на магазините „Stop&Shop”, „Giant” и „Finast”), който се опитваше да вкара потребителите в заблуда, използвайки реклама, в която се твърди, че генно изменената соя на „Монсанто” „притежава същите качества”, както и обичайната.

Ben & Jerry – производители, притежаващи изключителните права върху сладоледа и киселото мляко, чрез съда се докопаха до поправка в търговското законодателство на щатите Илинойс и на град Чикаго, която поправка им позволява по свое усмотрение да посочват или не на етикетите на своята продукция, че в нея не се съдържа изкуствено полученият хормон на растежа BGH, чиято репутация е твърде съмнителна. В този процес компанията Ben & Jerry се ползвала с поддръжката на ферма Стоунфилд – производител на сладолед и йогурт; Whole Food Market – голяма верига супермаркети, търгуващи с натурални продукти, и Organik Valley – фермерски кооператив, търгуващ с мляко, кашкавал и масло.

Една от най-изявените в борбата за правата на потребителите организации и застъпваща се за прилагането на задължителните мерки за безопасност по отношение на хранителните продукти, създадени с помощта на генното инженерство, е „Майки за Природния закон”. Нейната широкомащабна дейност привлече вниманието на потребителите на цяла Америка към опасността, свързана с използването на генното инженерство, и спомогна за създаването на коалиция, където влизат представители на предприятия, произвеждащи натурални продукти с маркировка „Organik”, учени и групи потребители. Целта на тази коалиция е да се бори за това – продуктите, представени на пазара като натурални, да бъдат действително такива, а също и за да може пазарът на органичните продукти да не се използва като параван за прикриване на генни манипулации. Те тясно си сътрудничат с предприятията по приготвянето на натурални хранителни продукти при търсенето на източници на природни съставки за производителите и оказват организационна помощ при пробните изследвания, чиято цел е да се изяснят и преодолеят трудностите, стоящи буквално на всяко стъпало по пътя на въвеждане на знака „GE-free” (свободни от ГМО) на етикетите на продуктите – започвайки от зърното и завършвайки с потребителите.

Ако имате желание да помогнете да получат допълнителна информация, моля, пишете на следния адрес:

Mother for Natural Law,

P.O. Box 1177,

Fairfield, IA 52556

(phone 515-472-2809)

или се свържете по Интернет на адрес: http://www.safe-food.org/welcome.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар