понеделник, 19 юли 2010 г.

ЛЕКАРИТЕ УБИВАТ

Според медицински доклад от миналата година на д-р Барбара Старфилд лекарите в САЩ убиват 225 000 души годишно, с което заемат трето място в класацията на водещите причини за смъртност. Според нея първите четири причини за смъртност се подреждат така:

1. сърдечно съдови заболявания; Общопрактикуващите лекари не желаят да бъде  въведенагорна граница за пациентската листа

2. рак;

3. лекари;

4. лекарства.

Ето как се разпределят смъртните случаи:

12 000 – от ненужни хирургически операции;

7 000 – от грешки в лечението в болниците

20 000 – от други грешки в болниците;

80 000 – от инфекции в болниците;

106 000 – вследствие отрицателно въздействие от лекарствата.

40k-Lekarskite
 greshki sa na purvite stranici Това прави общо 225 000 смъртни случая годишно от ятрогения – болести, внушени на пациента в резултат от дейността, маниера или терапията на лекуващия лекар.

Данните са взети от хоспитализирани пациенти и резултатите са само от смъртни случаи – без негативните ефекти, свързани с дискомфорт или инвалидност.

Тези 225 000 смъртни случая годишно отреждат на лекарите третото място в класацията, а друг анализ посочва, че между 4% и 18% от пациентите имат негативни преживявания, разпределени така:

116 милиона излишни лекарски посещения;

77 милиона излишни рецепти;

17 милиона посещения на отдела за спешна помощ;

8 милиона хоспитализации;

3 милиона дългосрочни приеми в болниците;

199 000 допълнителни смъртни случаи;

77 милиарда долара допълнителни разходи.

20% дo 30% от пациентите получават неподходящи грижи.

44 000 до 98 000 от тях умират ежегодно поради медицински грешки.

От 13 класирани държави САЩ заемат 12-то място, и то не поради липса на технологии.

Докладите са публикувани в JAMA – най-голямото и едно от най-уважаваните медицински списания в света. Ройтер, обаче, не е обърнала внимание на статията в JAMA.

Тази статистика ясно показва, че системата не работи. Лекарствата, хирургическата намеса и болниците в редки случаи са отговорът на емоционалните и духовни травми, които стоят зад повечето хронични здравословни проблеми. Ключът е да финансираме в дадените ни от Бога способности да сме здрави – да се храним правилно, да правим упражнения и да водим здравословен начин на живот.

Всеки лекар полага клетва, че „Няма да вреди”. Въпреки това, обаче, лекарите и болниците определено правят грешки, които се приемат за обичаен животозастрашаващ риск.

Гафовете в хирургията от типа ампутиране на здравия крак вместо болния или прилагане на смъртоносна доза химиотерапия са винаги на първите страници на вестниците, но неща като забавянето на диагнозата или тестването, които отнемат ценно време за лечение на болестта, са не по-малко важни, а за тях обикновено не се говори никъде.

Медицинската грешка струва човешки живот. Проучвания сочат, че поне 44 000 и може би 98 000 хоспитализирани американци умират ежегодно в резултат от грешки. Даже по-малката от тези две цифри надвишава броя на хората, загинали по магистралите, от рак на гърдата или от СПИН. И това – в САЩ, чиято медицина е най-напреднала в света.

Разбира се, изход се търси. Въведени са множество предпазни мерки за намаляване на вероятността от допускане на фатални медицински грешки. Някои болници вече използват само въведени в компютър рецепти, за да са сигурни, че фармацевтите няма да прочетат неправилно написаните нечетливо рецепти. Оборудването за анестезия при спешни случаи се стандартизира, за да се избегнат грешки в самите апарати. Службите за лекарства и храни се опитват да избегнат сходните имена на новите лекарства с лекарствата, които са вече на пазара. Нечетливият почерк на лекарите често кара фармацевтите да гадаят дали дозата С означава 10 милиграма или 10 микрограма, а често не разбират дори името на предписаното лекарство. Много лекарства имат сходни имена: Целебрекс и Церебикс, Наркан и Норкурон.

Общата стойност на медицинските грешки, пропуснатите ползи, инвалидизирането и здравните грижи е 17 до 29 милиарда долара годишно.

В РУСИЯ

За разлика от сега преди революцията в Русия лекарите са се самоубивали почти 10 пъти по-често от останалото население. Днес те имат много по-малко угризения, когато направят грешка, защото не носят отговорност.

4000 деца в Русия са получили увреждания вследствие на лекарски грешки, но за лекарска грешка, вследствие на която е настъпила смърт на пациента, досега няма лекар, осъден с лишаване от свобода. За немарливо изпълнение на служебните си задължения са осъдени (с наложени парични санкции) над 20 лекари. Делата, които се водят за лекарски грешки, са твърде малко. Много трудно се доказва вината на лекаря в съда поради заключението на вещите лица, които също са лекари.

ПРИНОСЪТ НА ПАЦИЕНТА

За намаляването на лекарските грешки принос трябва да имат и самите пациенти. Например има редица заболявания (артрит, холестерол, депресия, диабет, остеопороза, високо кръвно налягане и др.), които се повлияват добре дори само при промяна в начина на живот, здравословното хранене и упражненията.

Артрит – осигурете си правилните за вас хранителни вещества и нива на витамин Д – необходими са ви подходящо излагане на слънце, подходящи мастни киселини омега-3 за нормализиране функцията на имунната ви система и редовно правене на упражнения.

Ревматоиден артрит – това е автоимунно заболяване, при което тялото започва хронично да разрушава и деформира вашите стави – може в значителна степен да се облекчи и без лекарства, защото се развива вследствие емоционална травма, станала преди петгодишна възраст. Поради това лечение с енергийни и психологически средства от типа на т. нар. „Техника за емоционална свобода” могат да бъдат много по-успешни.

Холестерол – малцина са наясно с холестерола. При премахване на захарта и повечето от зърнените храни ефективно ще намалите нивата на лептин и инсулин, които са причина за отлаганията по вътрешните стени на вашите артерии. Поемайте и омега-3, не си правете ваксинации против грип – могат да съдържат нездравословни дози живак и алуминий.

Депресия – антидепресантите не лекуват причината за вашата депресия – изключително важно е да разберете това. Много по-ефикасно е да съчетаете омега-3 с упражнения – това е една от най-дълбоко пазените тайни във връзка с депресията.

Диабет – диабетът тип 2 се лекува почти винаги с промяна на храненето и начина на живот, включително:

Ограничаване или премахване на захарта и зърнените храни.

Редовни и интензивни упражнения.

Избягване на транс мазнините.

Получаване на много омега-3 мазнини от рибеното масло.

Висококачествен сън всяка нощ.

Поддържане на здравословно телесно тегло.

Ако изядете една кофа черници, ще забравите за диабета през следващата година.

Високо кръвно – нормализирайте нивата си на лептин и инсулин чрез ограничаване на зърнените храни и захарта и упражнения.

Внимание: който и да ви измери кръвното, уверете се, че го мери правилно. Следете за правилното положение на ръката, докато го мерите.

Остеопороза – упражнения и диета, подходящи нива на витамините Д и К, за да са силни костите ви, подходящи за вас зеленчуци или зеленчукови сокове.

Емилия Манолова

Няма коментари:

Публикуване на коментар